Георги Първанов. Снимка: Булфото, архив

От гледна точка на морала, последният скандал с подслушванията на политици и бизнесмени, за които потвърди и прокуратурата, е може би най-голямата подлост на прехода и смятам, че народът трябва да накаже Цветан Цветанов и компания. Така президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов коментира разкритията на обвинението по сигнал на соцлидера Сергей Станишев, че има пропуски в МВР, които създават предпоставки за нерегламентирано подслушване.

Очевидно става дума за поръчка от много високо, за да си вършат служителите толкова спокойно работата. Цветанов е консумирал информация, но аз не смятам, че е само той, настоя Първанов.

Той добави, че явно разпорежданията за тези подслушвания са правени устно. Предполагам, че почти ежедневно са спускани телефонни номера сутринта, примерно десетина, вечерта се пуска информацията, разпечатката се чете от двама души и се унищожава, каза социалистът.

Според него обаче има защитни механизми в системата и вероятно част от информацията от подслушванията е съхранена и тя може да свърши работа на прокуратурата.

Георги Първанов разкритикува и съпартийците си.

На фона на социалните протести лявата, социалната формация не печели доверието на избирателите, а ерозира и причините за това са много, като се започне първо от това, че трябваше да дадем промяна на качеството на лявото, посочи част от проблемите той.

Още по темата
За него обаче апатията на хората е най-страшна по време на тази предизборна кампания. Над 20 години съм бил по зали за срещи с хората, виждал съм и подем, и спад, но сега хората ни гледат, дори и не задават въпроси, това е страшно. Няма вяра, че политиката може да реши проблемите на хората, оплака се още Първанов.
 
Той упрекна социалистите и за начина, по който наредиха листите си с кандидат-депутати. Очаквах в рамките на дебата по листите да се получи по-голяма консолидация, защото в БСП единството е много ключов елемент във всяка кампания. Аз съм налагал силово мои вътрешни опоненти, например Янаки Стоилов, въпреки волята и претенциите на местните структури, защото съм смятал, че от хора като него има нужда партията и парламента, разкри Първанов.

За Пламен Орешарски, когото Станишев посочи за следващ премиер, ако БСП състави правителство, той се изказа положително. Според него Орешарски е бил добър министър,  професионалист, почтен и свестен човек.

Първанов обаче призна, че е скептик, че след изборите ще има силно управление.

Правителство, което няма 140 депутати, да взима непопулярни мерки и решителни действия, ако не са подредени приоритетите, то ще бъде принудено да работи в много тежка ситуация, коментира той.

ГЕРБ обаче нямали програма и през годините на управлението им всичко се пишело на коляно. Този сценарий, при който ГЕРБ печели, не е благоприятен и те могат да успеят да се дръпнат в опозиция, за да наблюдават сеира на другите и ние от втора позиция, на загубили изборите, трябва да правим правителство, прогнозира Първанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase