Снимка: архив, Reuters
fallback

Изразът „неоткриваем в Google” става все по-популярен и се превръща в нарицателно име за всичко, което наистина не може да бъде открито в интернет. Самият израз повдига и въпроса какво точно може и не може да се намери в търсачката, пише BBC.

Днес Googlе официално е най-популярната търсчка в света и е зададена като начална страница на многобройни компютри. Идеята, че нещо наистина не може да бъде намерено онлайн, е наистина достатъчно странна, за да породи израза „неоткриваем в Google”.

Този израз обаче се появи по заглавиявта на вестниците след спор между търсчаката-гигант и Швеция, която първа създаде и разспространи израза.

Съветът на езиците в Швеция искаше дори да въведе думата „негугълваем“ в годишния си списък с нови шведски думи. Терминът беше дефиниран като „нещо, което не може да бъде намерено с търсачка в интернет“.

От своя страна компанията Google искаше Швеция да промени значението на новата дума с цел да се отнася само за търсачката Google, а не за всички търсачки в интернет пространството. Съветът на езиците тогава реши обаче да премахне изцяло думата от новия списък, за да избегне съдебни битки и разправии.

Но кавгата повдигна въпроса какво наистина значи „негугълваем“ или „неоткриваем в Google”. Наистина ли все още има неща, които е невъзможно да бъдат открити в търсачката? И ако е така наистина, това дали не е преднамерена стратегия, пита BBC.

Да бъдеш „негугълваем“ може да значи както благословия, така и проклятие.

Компания, която е решила да се назове „367“, определено не си е направила добро. Хората, които примерно я търсят онлайн, ще се натъкнат на много автобусни линии, преди да стигнат до компанията.

Подобна е и историята за учен, който има много популярно име и иска да промотира свое изследване. Напримерно името Марк Смит може да покаже хиляди такива имена в Google. А изследването въобще няма да придобие популярност, това е сигурно.

А пък други хора може би активно се опитват да бъдат неоткриваеми в Google. Интернет, за разлика от хората, има почти безупречна памет. Ето защо е толкова полезен. А понякога и неудобен.

Представете си човек, който е бил фотографиран в компрометираща позиция в университета и е публикувал снимката си онлайн. Какво ще се случи, когато кандидатства за адвокат? Именно поради тази причина има фирми, които черпят информация от Google за новия кандидат за работа.

„Неоткриваемост в Google” означава лично пространство“, казва Камерън Хюлет, изпълнителен директор на дигиталната маркетинг компания Undertone.

“Има фирми, които се занимават именно с това – да контролират репутацията на хората в интернет. А „негугълваем“ е крайната стратегия – фирмите не само контролират, а премахват всичко относно даден човек“, казва той.

Опитите да се надхитри търсачката на Google стават все по-популярни. Творци, певци и известни хора искат да останат потънали в мистика.

Ирене Сера е избрала името на своята банда така, че да бъде трудна за намиране. Тя се казва „-icq”. Тъй като съдържа тире, тя наистина става трудно откриваема.

„Не искаме да покажем всичко веднага“, казва Сера. „Ако искате да разберете малко повече за нас, трябва да бъдете малко по-напористи“, споделя Ирене. Такива нестандартни имена обаче им дават право на лесен контрол върху домейните.

Себ Мауър, консултант по оптимизация на търсачки, казва, че дори неоткриваеми неща в Google в крайна сметка могат да бъдат намерени. Проблемът е, че повечето хора ползват Google много набързо. Но ако се позамислят малко, те лесно могат да бъдат открити.

Но каквото и да си говорим, едно е ясно – някои, които искат да бъдат откриваеми в Google, не им се получава заради популярни имена или пък други фактори. Те се опитват всячески да се диференцират от останалите и да бъдат лесно открити  в търсачката. А пък други посрещат с радост думичката „негугълваем“ или израза „неоткриваем в Google” и се радват на лично пространство, недокоснато от външни лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Master

преди 11 години

Отдавна не използвам Google. Фаворизира единствено ненужните блогърски плямпала и вече за нищо не става. Предпочитам Bing - дава много по-точни резултати.

29

HCC до Dian

преди 11 години

Плюса си работи, както и минуса за думи или сайтове, които не искаш да се включват във върнатия отговор мисля, че става дума за повече експериментиране от твоя страна, за да намериш твоя стил за търсене.Относно кавичките, поне моето обяснение е, че това се прави заради това, че вече платформата се ползва от различни устройства и операционни системи.

28

Dian

преди 11 години

А защо премахнаха търсенето със знак "+" ? Най-полезната опция беше. Сега задължително искат търсената дума да е в кавички и пред тях да се мъдри + . Само че не действа като преди .

fallback