Ингвар Кампард Снимка: архив, Reuters
fallback

Може би си мислите, че човекът, който направи революция в интериорния дизайн и се превърна в петия най-богат бизнесмен в света, живее в лукс и разкош?

Ингвар Кампард, основателят на мебелната верига ИКЕА, всъщност живее в скромна едноетажна къща, храни се с кюфтенцата, предлагани в ресторантите на ИКЕА, пътува с градския транспорт и лети във втора класа, въпреки че той може да си позволи дори собствен самолет, без това да навреди ни най-малко на личното му богатство.

87-годишният бизнесмен пазарува винаги в края на седмицата, за да хване изгодните цени, отбелязва „Дейли мейл“.

Това е забележително за човек, който стои зад компания с годишна печалба от 3,2 милиарда британски лири и реализира продажби на стойност 27,6 милиарда британски лири из 44 държави.

На година се печатат повече каталози на мебелния гигант, отколкото Библии. Установено е, че всеки десети европеец е заченат на легло, закупено от ИКЕА.

Според много хора именно пестеливостта на Кампард е довела компанията до това проспериращо състояние. Освен всичко той е удвоил и благотворителните дарения от името на фирмата – те вече са около 100 милиона британски лири годишно.

Всъщност бившият алкохолик, както той по-рано сам призна, притежава голямо имение в Швеция и лозе в Прованс. Той е карал "Порше" и носил само дизайнерски костюми през 60-те години. Сега обаче предпочита скромна къща и скромен начин на живот.

„Пред хората той изглежда като човек с много недостатъци и самият той ги кара да го мислят за леко глупав. Но той е човек, който знае всичко в детайли и може да ви го каже за секунди“, коментира неговият бивш асистент Джоан Стенебо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

ekolog

преди 11 години

Грешка - Ингвар КампРАд.

75

ekolog

преди 11 години

но се казва Ингвар КакпРАд...

74

Анонимен

преди 11 години

Какъв бизнесмен е тоя? Бил ли е в Найтфлайт? Има ли мезонет в Бояна? Има ли Х5ца? Спал ли е с поп-фолк певица? Прави ли сирене от мас и палмово масло? А кренвирши от рога, черва и копита?

fallback