За 10 г. броят на говорещите арабски е нараснал от 6,6 на 17,9 процента от жителите на Брюксел. Снимка: архив, Reuters
fallback

Всеки пети жител на Брюксел говори арабски език, сочат данните от проучване, оповестено от вестник "Соар".

Най-разпространен е френският, на второ място е английският, а трети е холандският език. Общо в града се говорят 104 езика, установява допитване на Брюкселския свободен университет. През 2000 г. данните са били сходни, но през 2006 г. четвъртото място е било заето от броя на говорещите испански.

За 10 години броят на говорещите арабски е нараснал от 6,6 на 17,9 процента от местното население.

Университетският професор Руди Ясенс пояснява, че в Брюксел има много висококвалифицирани кадри, които общуват основно на английски, но има и по-бедни мигранти, например от България и Румъния, които не говорят друг език, освен родния. Той отбелязва, че местното общество вече не може да бъде разделено на едноезично и двуезично, а повечето хора, които ползват майчин и друг език, владеят поне три езика.

Министърът на образованието за област Фландрия Паскал Смет коментира, че в Брюксел напълно липсва политика за приобщаване на чужденците. Според него е необходимо градът да определи един общ език за всички етнически групи, на който местните хора да могат да общуват, за да градят общото си бъдеще.

Одил Буржоа, директорка на едно от основните училища в Брюксел, отбелязва, че всяка година има около един процент от новоприеманите ученици, които не знаят нито дума на френски. Тя уточнява, че тези деца не говорят непременно арабски, а често идват от Румъния, Полша или Словения. По нейните думи децата показват забележителни способности да учат, за разлика от своите родители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

до 2

преди 11 години

Ти пък последната дупка на кавала кво се правиш на важна клечка вее

11

до Газдов

преди 11 години

*** си ти,тях с удоволствие ги приемат,чул ли си до сега да връщат да гонят индийци,африканци араби,турци,а наще стана тука няколко години обикалят из Европа *раха се,Чехия,Англия,Германия,Франция,Холандия,за няколко години разбраха какви хора сме,и вече не ни искат гонят ни защо???? ама Бай *** си е Бай ***,жив да го дереш пак няма да се промени мозъка

10

EVROPEEC

преди 11 години

До Газдов MANGUSA SI TI BE GANYOOOO :))) NALI ZNAE6 4E EVROPEYCITE NA ZAPAD NE VI 6TAT MAKAR 4E ST V EC. TOVA E SRAM I POZOR ZA VAS JALKITE

fallback