Снимка: Ройтерс
fallback

Производителят на известните по цял свят мобилни устройства iPad, iPhone и iPod никога досега не беше срещал истински достоен конкурент, способен да създаде печеливш смартфон или таблет. Нито Dell, нито HP, Nokia или BlackBerry. И това беше така, докато Apple не се изправи срещу Samsung Electronics.

Смартфонът Galaxy S III, дело на южнокорейския технологичен производител, е първото устройство, което работи рамо до рамо с iPhone на Apple по отношение на продажбите. Въоръжен и със своите лични продуктови линии телефони и таблети от серията Galaxy, Samsung се очертава като силен конкурент на Apple, пише в свой анализ The New York Times.

Двете компании са единствените, които превръщат всичко, което пуснат на пазара, в директна печалба и то в тази силно конкурентна индустрия на мобилните телефони. Apple държи близо 72 % от приходите на този пазар, а Samsung - останалите. Двете конкурентни фирмите са съперници, които се борят не само на световния пазар на мобилни устройства, но и в съдилищата.

Докато Apple залага успеха си на създаването на нови пазари и тяхната доминация, както се опита и успя по отношение на iPhone и iPad, то Samsung инвестира сериозно в изучаването на съществуващите пазари и иновациите в самите тях. Двата технологични концерна имат различен подход и модел към работните процеси, но изглежда, че към момента нито единият не отстъпва на другия.

"Ние получаваме най-много от нашите идеи от пазара", каза Ким Хюн, изпълнителен вицепрезидент на Samsung, в разговор за бъдещето на мобилните устройства. "Пазарът е шофьор, така че ние не възнамеряваме да казваме накъде да кара той", добави Хюн.

Това е в рязък контраст с философията на съоснователя на Apple Стив Джобс, който многократно отхвърляше идеята за позоваване на пазарни проучвания.

И корейският производител може да наложи известен натиск над дизайнерските творения на Apple, които плениха целия свят с уникалната си изработка. Преди Apple да пусне iPhone 5, който има по-голям екран в сравнение с предишните модели, Samsung вече продаваше телефони с още по-големи дисплеи, като 5,3-инчовия Galaxy.

Samsung надминава Applе, що се отнася до научните изследвания и развойните дейности: 10,5 млрд. долара, или 5,7% от приходите на компанията отиват главно за проучвания в областта на технологиите и търсене на евентуални нововъведения. За сравнение - Apple заделя едва 3,4 млрд. долара или 2,2% от приходите си.

Samsung има близо 60 хил. служители, работещи в 34 изследователски центрове по целия свят, включително Русия, Великобритания, Индия, Япония, Израел и Китай.

Дизайнерите, които седят зад изграждането на Galaxy S III, казват, че са черпили вдъхновение от пътувания до Камбоджа и Хелзинки, от посещения на изложби на Салвадор Дали и дори от разходка с балон в Африка.

"Без изследователския процес работата ни би била немислима“, коментира изпълнителният вицепрезидент на Samsung Чинг, който ръководи дейността на компанията във връзка с дизайна на продуктите ѝ.

"Опитваме се с всички възможни средства, с които разполагаме, да следим световните тенденции и да бъдем в абсолютен крак с тях“, уточнява той. Чинг казва, че когато компанията проучва пазарите за всеки отделен продукт, се обръща към актуалното в областта на модата, автомобилите, дори и на интериорния дизайн.

Следващата битка между Apple и Samsung се очаква да бъде на пазара на телевизори и преносими компютри. Въпреки че често бива окачествяван като бърз последовател, Samsung не изглежда да чака Apple да направи първия ход в разработката на интелигентни телевизори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

102

Анонимен

преди 11 години

Освен това самсунг не оспорва факта, че трябва да плати на ериксон. Тоест делото не е за кражба, а за размера на сумата. Мога да го потретя за по - необразованите. Той оспорва размера на сумата. Аман от селяни.

101

Анонимен

преди 11 години

До АнонименБастунчно, по темата сме изписали стотици постове, защо трябва да го повтаряш? Хайде да видим колко пари ще платят Самсунг за това прословуто дело, което е вашата гордост и тогава да го коментираме... За пореден път ти казвам, не използвай думата "зомби", че хората само за епъл фенове се сещат.

100

Анонимен

преди 11 години

Чудно защо ли тогава Самсунг бяха глобени с толкова колосална сума за плащане, а Епъл - не?И не се изказвай неподготвен - Ериксон съдят SamSuck за нарушаване на патенти, тъй като преговорите за споразумение помежду им са се провалили. За какви размери на обезщетения плямпаш? Типично андроидско зомби, което се изказва по спомени и мечти от мокрите си сънища.

fallback