Бурята над Ватикана. Снимка: Ройтерс

Водеща тема за италианските издания продължава да бъде обявеното вчера от папа Бенедикт XVI решение на 28 февруари да се оттегли. Първоначалната реакция в Италия и по света беше изненада, а после всички изразиха респект към главата на Римокатолическата църква. Днес обаче се прокрадват и по-разнородни реакции, пише БТА.

В. "Унита" цитира кардинал Станислав Дживиш, архиепископ на Краков и бивш личен секретар на Папа Йоан-Павел ІІ, който упреква Бенедикт XVI за абдикацията му, припомняйки, че от папския престол не се слиза.

В. "Република" посочва, че малко след като Бенедикт  XVI обяви, че се оттегля - новина, която мнозина определиха като гръм от ясно небе, във Ватикана се разрази гръмотевична буря и действително върху базиликата Свети Петър падна гръм. Журналистът на агенция АНСА Алесандро Ди Мео успя да документира светкавицата над Базиликата и снимката се превърна в хит в интернет.

Още по темата

Вчера беше подчертано, че папата не се оттегля заради някакво конкретно заболяване и това неизбежно поражда въпроси защо тогава го прави. Освен това въпроси поражда и фактът, че както става вече ясно, влиятелни кардинали като Анджело Содано, бившият държавен секретар на Ватикана, не са били информирани, посочва. "Кориере дела сера".

Били са посветени в тайната от известно време само двамата Георг – Георг Рацингер, братът на папата, и Георг Гансвайн, частният секретар на папата. Над решението за оттегляне от поста тегне и сянката на разтърсващ, поверителен доклад, поръчан от трима от по-възрастните кардинали по повод скандала Ватилийкс, свързан с изтичането на поверителни информации, за което беше обвинен, осъден и после опростен папският иконом Паоло Габриеле, посочва в. "Кориере дела сера".

Не бива да се забравя и че от повече отосем месеца Институтът за религиозни дела, смятан за папската банка, е без президент, след гласуваното недоверие на Еторе Готи Тедески. Скандалът със свещениците педофили в католическата църква не е потушен. Папата дръзна да се изправи срещу него, но това беше с цената на сблъсък с една култура на тайните, все още широко разпространена във ватиканските среди, посочва италианското издание.

Остават си и дупките във ватиканския бюджет след изваждането наяве на предполагаема финансова измама за милиони евро, припомня изданието и посочва, че папата може и да не напуска поста си поради сериозни здравни причини, но го прави в момент, когато Ватикана страда от болест, наречена криза на доверието. За нея не беше намерен лек и засега тя изглежда неизлечима, посочва вестникът.

В. "Стампа" пише, че решението за оттеглянето на папата е било взето още преди година, а самата реч, с която да го обяви, папата обмислил добре миналата неделя. Сега мнозина си задават въпроса дали за Бенедикт XVI вярата не е била достатъчна движеща сила, за да носи той своя папски кръст. Но мнозина от богомолците, струпали се вчера в италианските църкви, смятат, че не може да става дума за криза на вярата и че папата е показал, че е обикновен човек и е дал велик урок на вярващите. Според италианските католици след този жест църквата дори ще стане по-силна, пише вестникът.

В. "Стампа" припомня, че през годините на понтификата на Бенедикт XVI светът се отнасяше към него с голям респект, но той не съумя подобно на предшественика си папа Йоан Павел ІІ да събуди у хората и по-сърдечни чувства.

В. "Фато куотидиано" припомня, че първи е разкрил точно преди 12 месеца слуховете за предполагаем заговор за ликвидирането на Бенедикт XVI, който до 12 месеца е щял да умре. Вместо смърт сега имаме оттегляне от поста, посочва изданието. Вестникът припомня, че новината за евентуален заговор е била съобщена с писмо на колумбийския кардинал Дарио Кастрийон Хойос, адресирано до ватиканския държавен секретариат и до папския секретариат в първите дни на януари миналата година.

В него се посочвало, че през ноември 2011 г. по време на срещи и разговори в Китай архиепископът на Палермо, кардинал Паоло Ромео е прогнозирал с обезпокояваща увереност, че папата в скоро време ще умре и дори е посочил ноември 2012 г. като краен срок. В писмото, предупреждаващо папата за вероятност от заговора, се споменавало и името на неговия евентуален приемник в случай на атентат. Това трябвало да бъде архиепископът на Милано Анджело Скола. Всичко това обаче беше отхвърлено от Ватикана като неверни твърдения.

В. "Либеро" отбелязва, че на фона на решението на папата да се оттегли предизборните търкания и заяждания в Италия изглеждат направо незначителни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase