Фидел Кастро пуска своя глас. Снимка: Reuters

Оттеглилият се кубински лидер Фидел Кастро гласува на парламентарните избори в Куба и повече от час говори с избиратели и журналисти. Това бе първата му по-продължителна поява на обществено място от 2010 г., отбелязва Ройтерс.

Предните три пъти, откакто се разболя през 2006 г. и предаде властта на брат си Раул, Кастро гласува в дома си. Сега държавната телевизията показа как 86-годишният лидер, съвсем побелял, облечен в синя карирана риза и светлосиньо сако, пуска бюлетината си.

Говорителят каза, че Кастро е говорил за усилията да се реформира икономиката, за латиноамериканската интеграция, венецуелския президент Уго Чавес и по други въпроси.

Чу се как той със слаб глас хвали участието на хората в изборите. "Хората са истински революционери, наистина се жертваха. Няма защо да го доказваме, историята ще го докаже. Петдесет години блокада и те не се предадоха", цитира Ройтерс думите на Фидел Кастро.

Кубинците гласуваха вчера за парламент и събрания на провинциите. Промените, настъпили в страната, не намериха обаче отражение в организирането на изборите, отбелязва Ройтерс. Броят на кандидатите е равен на броя на местата, няма кандидати, които да са в опозиция на управляващата комунистическа партия.

Единственият избор е да не се гласува за даден кандидат, да се пусне празна или повредена бюлетина, отбелязва агенция.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase