Мач от Шампионската лига е бил уреден. Снимка: Гети

Мач от Шампионската лига, игран в Англия, е един от 380 мача в Европа, които са били уредени. Това бе съобщено днес на пресконференция на Европол в Хага.

Името на замесените отбори не бе разкрито. Европейската полиция разкри, че е разкрила организирана престъпна група от Азия, която е координирала уреждането намачовете.

425 души са подозрени в участие в схемата. Сред тях са съдии, служители на клубовете, футболисти и участници от престъпната мрежа.

Разследването на Европол е траело 18 месеца. То е разкрило уредени мачове от световни квалификации, от европейски квалификации, два мача от Шампионската Лига и още няколко мача от топ европейски първенства.

Престъпниците са заложили 16 милиона евро на уредените мачове и са спечелили 8 милиона. От тях 2 милиона евро са раздадени на корумпираните служители и футболисти. Най-големият бонус е бил в размер на 140 000 евро.

Според полицията това е само върхът на айсберга.

"Това е работа на заподозряна престъпна организация от Азия, която работи съвместно с престъпни групи в Европа", заяви директорът на Европол Роб Уайнрайт, цитиран от ББС.

"За нас е ясно, че това е най-голямото разследване на уреждане на мачове в Европа. То донесе значителни резултати, които разкриха голям проблем в честността на футбола в Европа".

Още футболни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase