Снимка: Creative Commons

Поне три големи предприятия от млечната промишленост у нас са обявени за продан, показа справка на Investor.bg. Едно от тях - „Лакрима“ - АД от Пазарджик, се продава от кредитора си - ОББ. Обявената цена е 3,03 млн. евро. 

Продажбата ще бъде извършена от синдика на дружеството Снежана Маджарова, става ясно от публикация на сайта на банката. За продажба са обявени имоти, сграден фонд, както и машините и съоръженията на „Лакрима“.

Предприятието, което е едно от най-старите в България, беше обявено в несъстоятелнот с решение на Пазарджишкия окръжен съд от края на октомври 2011 година. Справка в Търговския регистър показва, че компанията „Лакрима“ е взимала на два пъти банкови заеми в размер на малко над 7 млн. лева и за 4 млн. лева. И двата заема са изтеглени през лятото на 2008 година и са заличени през пролетта на 2009 година.

За продажба в сайта на Financial Times Businesses for sale има още две обяви – едната за мандра в село Костенковци, разположена в Габровския регион. Исканата цена е 1,2 млн. долара. Предприятието залага на екологичното производство на млечни продукти – капацитетът за преработка е между 15 и 20 тона мляко на ден.

Мандрата, собственост на компанията „Бен Инвест“, има право да преработва мляко, което не съответства на европейските регламенти, съгласно официално решение на ЕС. В обявата за продажбата обаче е записано, че производството лесно може да бъде променено. Освен това и дерогацията за българските ферми беше удължена до края на 2013 година.

За продажба е обявено и предприятието „Габрово милк“, като са предложени различни варианти – от изкупуване на миноритарни дялове до продажба на цялата собственост. Очакваната цена е 5 млн. евро. Предприятието има кредити, но ги обслужва редовно, коментират продавачите и няма просрочени задължения. Целта на продажбата е намиране на външен инвеститор, за да бъде увеличен делът на износа на предприятието.

„Габрово милк“ има разрешение за износ на продукцията си в ЕС, както и за Русия и пазари в Близкия изток.

От кредитори се продава и значително по-малкия по големина цех за производство на сладолед в Нова Загора. Крайният срок за продажбата, обявена от частен съдебен изпълнител, е 21 януари 2013 година. Преди време за предприятието беше публикувана и обява в сайт за продажби, където исканата цена беше 300 хил. евро.

От години млечната индустрия в България е в тежко състояние. Едно от поредните доказателства за това е невъзможността българските фермери да изпълнят млечните квоти, които ни отпуска ежегодно Европейската комисия. За 2011/2012 година страната не успя да попълни и половината от определените ни квоти.

Статистиката показва и намаляването на производителите – от 15 хил. през 2010/2011 година до около 12 хил. през тази година.
По този начин още повече се задълбочава един от основните проблеми за млекопреработвателите – липсата на качествени суровини за производството. Изчезването на фермите е породено и от евтин внос на мляко и заместващи продукти, коментират животновъдите.

По тази причина и новата Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти беше възприета от животновъдите у нас като вариант за спасение на сектора. От Асоциацията на говедовъдите в България обясниха, че за производството на млечни продукти се използва нерафинирано палмово масло, което е по-евтино от млякото. С новата по-строга наредба производителите ще се обърнат към българските производители, смятат от асоциацията.
Тази прогноза подкрепят и от Асоциацията на млекопреработвателите.

Председателят на организацията Димитър Зоров коментира, че текстовете са в подкрепа на българското производство, което е важно. „Иначе само правим анализи защо външнотърговското салдо е отрицателно за всички отрасли“, обясни той по време на дискусиите относно новата наредба. 

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase