Снимка: архив, Reuters

Американският президент, иранският духовен лидер, израелският премиер и сирийският президент ще бъдат сред 10-те фигури, които ще напишат историята на 2013 г., прогнозира британският в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Барак Обама встъпва във втория си мандат на 23 януари и го чакат големи предизвикателства като Иран и Сирия.

Сирийският президент Башар Асад може скоро да се озове в самолет на път за изгнаничеството си.

Бенямин Нетаняху е изправен пред парламентарни избори на 20 януари и вероятно ще бъде преизбран.

Иранският духовен лидер аятолах Али Хаменей може да се окаже с ключова роля в прогреса на Иран към създаването на ядрено оръжие.

Сред 10-те фигури на 2013 г. ще попаднат и германската канцлерка Ангела Меркел, която най-вероятно ще бъде преизбрана на изборите през септември.

Също и Джон Кери, номиниран за нов държавенсекретар на САЩ на мястото на Хилари Клинтън, Джон Бейнър, председателят на долната камара на Конгреса, който ще се очертае като ключов играч в каквито и да е законодателни преговори в САЩ.

Ключови роли през 2013 година имат и Си Цзинпин, следващият китайски президент, оглавил вече
Китайската комунистическа партия, както и младият севернокорейски лидер Ким Чен-ун, от когото се очаква да предизвика света с нов ядрен опит.

Дали анализаторите го искат или не, но през 2013 г. Сред 10-те личности в политиката, за които ще се говори най-много, ще е и Силвио Берлускони, обявил намерението си да се бори за шести премиерски мандат, посочва вестникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase