Снимка: архив Reuters
fallback

„Булгаргаз“ поиска намаление на цената на природния газ в размер на 9,3% от 1 януари 2013 година. Искането вече е изпратено в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), става ясно от сайта на газовата компания.

Според публикуваното съобщение „Булгаргаз“ настоява за цена от 660,64 лева за хиляда куб. метра газ, но тя е без акциз и ДДС. Намалението е в размер на 67,70 лева за хиляда куб. метра.

В предложената цена е включена и 2% надценка за възстановяване на недовзет от „Булгаргаз“ приход от предходни периоди.

За първи път от години „Булгаргаз“ предлага намаляване на цената на природния газ. Причината за това е договореното намаление при подписването на нов договор с руската „Газпром“. Процедурата предвижда ДКЕВР да разгледа мотивите на компанията и да обяви каква ще бъде цената на суровината през следващото тримесечие.

В края на миналата седмица изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов коментира, че компанията ще поиска „около 9%“ намаление на цената. Той припомни още и, че сред най-големите длъжници на дружеството е Топлофикация – София, която дължи над 167 млн. лева за доставка на природен газ. 

С цел да бъдат намалени тези задължения "Булгаргаз" подготви и нови договори за своите клиенти. В тях са предвидени гаранции за поръчани количества газ.

Още за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 11 години

Ами да оставят топлофикация София да фалира,щом не може да си плаща..в колко други градове топлофикациите фалираха?

18

Do bat Petko

преди 11 години

Блажен и невинен си ако мислиш, че проблема на топлофикация софия са абонатите....по-скоро ***

17

до 16

преди 11 години

И аз това питам как ги дължи?! Явно пак има някаква незаконна схема през бюджета, защото досега за такъв дълг Булгаргаз трябваше да иска фалит на Топлофикация София, но не иска, понеже някой плаща вместо софиянци и така Топлофикация София остава да работи.

fallback