Прогнозите на Димитър Зоров за развитието на хранителната индустрия са песимистични. Снимка: Личен архив
fallback

Заради продължаващата икономическа криза и свитото потребление пада консумацията в цялата хранителна промишленост, включително и консумацията на млечни продукти.

По предварителни прогнози свиването на сектора през тази година ще бъде приблизително с 10-15% спрямо 2011 г., алармира в интервю за Investor.bg шефът на "Пършевица" и председател на Асоциация на млекопреработвателите в България (АМБ) Димитър Зоров.

По думите му обаче при продуктите с главно растителни мазнини няма свиване на потреблението, защото са по-евтини и по-достъпни за българския потребител.

Според Зоров въпреки увеличаващите се цени на суровините производителите задържат през последните години ценовите нива, защото потреблението и възможностите на българския консуматор са на предела на изчерпването си.

„Има много представители на бранша, които се отказват, а някои направо фалират. Всяка година тези случаи зачестяват. Положението в сектора е много тежко и мога да кажа, че фирмите в хранителната индустрия у нас са направо герои. Без производство няма как да бъде формирана добавената стойност в бюджета. Така няма как да се формират бюджетни заплати, да се отделят пари за здравни осигуровки и т. н. За всички трябва да е ясно, че трябва да има работеща икономика, а за да съществува такава, трябва да има активна и развиваща се хранителна индустрия“, казва още Зоров.

Според него единственият начин за помощ на бранша и на потребителя е механизмът с намаляване на ДДС върху някои продукти от първа необходимост, каквито са млечните изделия, каквато практика има във водещите европейски икономики.

Цялото интервю с Димитър Зоров четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

SS

преди 11 години

Митенцето е един от НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МУШЕННИЦИ В БЪЛГАРИЯ.Няма начин да работиш за него и да не те завлече с нещо, или ако случайно ти даде всичко дължимо то ще е за сметка на много големи ядове докато това стане.

41

Анонимен

преди 11 години

kvo mliako bre v balgaria kade ima kravi.ovce .

40

Анонимен

преди 11 години

Това са най-големите измамници. Купуват евтино мляко, имат уред, с който проверяват дали е разредено с вода и намялят цените. А после след като го купят го разреждат с вода. Като съм бил на практика в подобен завод камионите със сухо мляко се разтоварваха. Искали нисък данък, мошенници. Да спрат да разреждат млякото с вода, да спрат да слагат сухо мляко и тогава трябвада се разговаря с тях.

fallback