Снимка: архив, Булфото
fallback

Българите се очертават като втората най-голяма група купувачи на ваканционни имоти по Черноморието след руснаците, съобщи на пресконференция търговският директор на инвестиционната компания GreenLife Мариана Даскалова.

Става въпрос за наши сънародници, които трайно живеят в чужбина, но с желание да инвестират в страната. Те разполагат с добри бюджети и се интересуват предимно от ваканционни жилища по Черноморието с една или две спални, които да ползват за собствени нужди.

От компанията отчитат повишение на активността на пазара на ваканционни имоти, особено в последните три месеца, когато са се сключили половината от сделките за първите 9 месеца на годината, посочи Даскалова.

Активността на пазара и отчетеният 20-процентен ръст на сделките обаче не се определя толкова от съществено завишаване на търсенето, колкото от поведението на клиентите и по-бързото вземане на решение за покупка, коментира тя.

Основната група купувачи на ваканционни имоти както по Черноморието, така и в планинските ни курорти, си остават руснаците. Те търсят качествени строителни проекти с добър имидж и допълнителни удобства, като ресторанти, магазини, спортни зони, зелени площи и детски съоръжения, затова и предпочитат ваканционните жилища в затворените компплекси.

Най-често руските купувачи на имоти в България се насочват към малките крайморски градове с постоянно население, каквито са Созопол, Несебър, Поморие и други.

Данните на инвестиционната компания показват, че около 80% от закупените ваканционни апартаменти са едновременно за лично ползване и като инвестиция. Около 15% от собствениците на ваканционни жилища обаче живеят постоянно в тях, а само 5% от имотите са купени единствено с цел инвестиция.

Повечето сделки с ваканционни имоти са концентрирани по Черноморието (75%), докато делът на сделките в планинските курорти е само 10 на сто и е почти изцяло с инвестиционна цел. Останалите 15% от сделките са за обекти в други места на страната – големите градове и балнеолечебните центрове.

Наблюдава се и известен интерес от страна на руснаци да се преместят трайно да живеят в България. Обикновено това са пенсионери и се насочват към по-големите градове на страната, но най-вече Варна и Бургас, тъй като са им по-познати дестинации.

Руските купувачи освен това са по-склонни да купуват ваканционни имоти „на зелено“ от български инвеститори с добър имидж и в качествени строителни проекти.

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Продавач на бързо

преди 11 години

Сега е време за продаване за който се усеща,защото Турция вече официално си призна, че е харесала терен за построяването на третата си ядрена централа близо до границата с България /Резово/и скоро кракът ми няма да стъпи или трябва да ми плащат вредни за престоя ми по ваканционни селища на българското черноморие!

5

Купувач

преди 11 години

"Руските купувачи освен това са по-склонни да купуват ваканционни имоти на зелено от български инвеститори с добър имидж и в качествени строителни проекти"Нищо по-тъпо не съм чула. Сигурно, Green Life стартира нов проект. Това е обяснението за интереса на руснаците към имоти "на зелено".

4

Бум на Тряса

преди 11 години

Има БУМ БУМ на мерака на брокитата и банкерлъка да се хване някой заблуден шаран на кукичката. А за руснака имота в България е билет за рая , предвид гадната им действителност в сибирядата.

fallback