Задържаният на летището в Анкара сирийски пътнически самолет. Снимка: Reuters

Москва иска обяснения от Анкара защо служители на руското консулство и лекар не са били допуснати до руснаците, които са били сред пътниците на задържания сирийски самолет в турската столица. Това съобщи днес говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Обезпокоени сме, че в тази извънредна ситуация са били поставени под заплаха животът и безопасността на пътниците, сред които е имало 17 руски граждани, посочи Лукашевич.

Без никакви обяснения и нарушавайки двустранната Консулска конвенция, турските власти отказаха на дипломатите ни да се срещнат с нашите граждани, на които в продължение на осем часа не е било разрешено да излизат от летището. За пътниците не е имало и осигурена храна, каза още говорителят на руското външно министерство.

Още по темата

Руската страна продължава да настоява да получи обяснение за причините на тези действия от страна на турските власти в отношението им към руските граждани и иска да бъдат взети мерки, за да не бъдат допуснати подобни инциденти в бъдеще, подчерта Лукашевич.

Междувременно завеждащата консулския отдел на руското посолство в Анкара Елена Кара-Сал заяви, че товарът, иззет от турските власти от борда на сирийския самолет, принуден да кацне в Анкара, не е от руски произход.

Засега изобщо не става въпрос товарът да е от руски произход. Сътрудниците в консулството през деня ще поддържат връзка с местните власти за разясняване на подробностите, посочи Кара-Сал.

Руски дипломати тази нощ пристигнаха на летището в Анкара, където бе принуден да кацне сирийският пътнически самолет, пътуващ от Москва за Дамаск. На борда на самолета имаше 37 души, сред които 17 руски граждани, включително деца.

Турският министър на транспорта Бинали Йълдъръм заяви, че турските власти са принудили екипажа на самолета да кацне "в съответствие с международното законодателство в сферата на гражданската авиация".

Забранено е на самолетите от гражданската авиация, извършващи редовни полети, да превозват военни материали. Освен това за транспортирането на такива материали е необходимо десет дни преди полета да бъде получено разрешение от турска страна. В съответствие с тези правила самолетът е бил принуден да кацне, поясни Йълдъръм.

Той посочи също така, че Турция и занапред е готова да прибегне към аналогични мерки в случай на необходимост. Сирийският лайнер прекара в Турция около девет часа. От борда на самолета бяха иззети над десет запечатани контейнери.

Сирийският министър на транспорта Махмуд Ибрахим Саид пък обвини днес Турция във "въздушно пиратство", след като вчера турски изтребители принудиха сирийския пътнически самолет да кацне в Анкара, предаде Ройтерс, като се позовава на ливанската телевизия "Ал Манар".

Саид посочи, че действието на турските изтребители било равнозначно на "въздушно пиратство, което противоречи на договорите за гражданската авиация".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase