Ал Кайда е преминала към нова стратегия на "хилядите убождания". Снимка: архив, Reuters

Международната терористична мрежа Ал Кайда е преминала към нова стратегия „на хилядите убождания“, организирайки палежи на гори в Европа. Това съобщи директорът на Федералната служба за сигурност на Русия Александър Бортников на съвещание на шефовете на спецслужбите, органите по сигурността и правоохранителните органи.

С палежите Ал Кайда причинява значителни икономически и морални щети без сериозни финансови разходи и без предварителна подготовка. „Вероятността спецслужбите да установят кои са подпалвачите е минимална“, добави Бортников.

За палежите според него свидетелстват качените на екстремистки сайтове инструкции за организиране на „горски джихад“, включително препоръки за местата на палежите и начините за оттегляне.

Ал Кайда се стреми да проникне в органите на властта в редица региони, заяви още Бортников, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той подчерта, че „относителното отслабване на ядрото на Ал Кайда, което е свързано с ликвидирането на редица лидери, се компенсира от нарастващата активност на контролирани или присъединени към нея регионални терористични организации, които се възползват от национални, религиозни и етнически конфликти“, каза шефът на ФСС.

„На преден план излиза заплахата от разпространение на терористичната дейност в Близкия изток и Северна Африка. Именно тук отбелязваме, че международните терористични организации се възползват умело за своите цели от вътрешнополитическите конфликти в отделни държави. Нараства ролята им за дестабилизацията на ситуацията и смяната на режима в редица страни“, каза Бортников.

„Процесите, започнати от тези сили, заплашват стабилността в цели региони, а вероятните последици носят заплаха за цялата световна общност независимо от географската отдалеченост от огнището на нестабилност“, посочи още шефът на ФСС.

Бортников каза също, че бивши бойци от Кавказ, установили се в Европа, финансират екстремистки структури в Русия. Според него има устойчива тенденция за срастване на бивши бойци с организираната престъпност. Целта е да се осигури финансиране за екстремистки и терористични организации. Основните форми на "кооперация" са наркобизнесът, търговията с оръжие, вземането на заложници и мошеничества в финансово-кредитната сфера, каза Бортников.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase