Снимка: БТА

Само 28 от общо регистрираните 251 млекопреработвателни предприятия в страната са декларирали, че преработват сухо или кондензирано мляко от други европейски страни, затова агенцията по храните е насрочила нова проверка на мандрите.

Това съобщиха от Министерството на земеделието по повод мерките, предприети от администрацията за наблюдение на млечния пазар.

Мерките се въведоха по настояване на животновъдите, които при срещата си с премира Бойко Борисов миналата седмица поставиха ребром въпроса за липсата на ефективен административен контрол върху преработвателния сектор и за проблема с ниските изкупни цени на суровото мляко, което на фона на общото поскъпване на горивата и тока обрича фермерите на фалити.

Усреднените цени на литър краве мляко през юли са били 55 стотинки при 63 стотинки през същия период на миналата година. За хората от бранша тази ситуация е критична, особено на фона на скъпите горива и на нарасналите разходи за фуражи, които още повече повишават себестойността на млякото.

Според тях мандрите масово внасят европейско мляко, което понижава вътрешните цени и това ги поставя в неизгодна позиция. Според специалисти обаче вътрешните изкупни цени следват европейските, тъй като общият пазар е единен и затова не могат да принудят мандрите да купуват скъпо.

Борисов даде двуседмичен срок на администрацията на агроминистерството, в който да се направят повторни проверки по веригата „животновъди – изкупвателни пунктове на мляко – мандри“, за да се установи дали суровината наистина се изкупува под себестойност.

По време на проверките производители от Врачанско и Монтанско са сигнализирали, че на места минават изкупвачи, които взимат млякото „на доверие“, като обещават да извършват плащанията впоследствие, предлагайки само 30 стотинки за литър. Това съобщи за Investor.bg Пенка Христова, съветник в агроминистерството, която заедно с представители на браншовия съюз участва в проверките на ветеринарните инспектори.

Според животновъдите администрацията трудно овладява сивия сектор, затова се допускат изкупвачи, които продължават да купуват млякото без документи. Ветеринарните доктори по места засилиха инспекциите, като освен в мандрите нови проверки се правят и по границата, като основно се изследва качеството на внасяната суровина, поясниха експерти.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase