Американски съдия постанови $6 млрд. обезщетение за жертвите от 11 септември. Снимка: архив, Reuters
fallback

Ал Кайда, талибаните и Иран трябва да платят шест милиарда долара на роднините на жертвите от 11 септември 2001 г., постанови американски федерален съдия, предаде Асошиейтед прес.

Въпреки че решението е в голяма степен символично и би било почти невъзможно компенсациите да се съберат, то все пак донесе известно удовлетворение на тъжителите.

"Трудно е да бъдеш щастлив, но аз съм щастлива от това", каза ищца, чийто съпруг е бил пилот на един от отвлечените самолети, разбит в Световния търговски център в Ню Йорк. Решението обаче отваря и стари рани, добави тя.

Миналата година друг съдия - Джордж Даниелс, произнесе задочна присъда по делото, заведено от роднините на 47 жертви на терористичните атентати. Той постанови, че Ал Кайда, режимът на талибаните и Иран са отговорни и поиска федерален съдия да определи размера на обезщетенията.

Решението за компенсации в размер на шест милиарда долара има препоръчителен характер и Даниелс може да го приеме или отхвърли, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

151

Юстиниан

преди 11 години

А колко ще ни платят мръсните нагли янки задето сринаха София с "цивилизованите си" карпет-бомбинги?Каква военна цел се преследваше с това?или с Ядрените бомби над една победена и съсипана от войната страна, готова да капитулира (Япония)? US = ядрени престъпници!!!японците са били готови да капитулират преди бомбите и янките са знаели това.пуснали са ги, за да спашат другаря Висарионович,че да не вземе да стигне до ламанша...Национален съд да осъди чужда държава и въображаема организация=лудост!

150

Помнещ

преди 11 години

Ама не водихте ли воини в Афганистан и в Ирак че Садам Хюсейн е виновен. Някои се правят на ненормални и смятат че целия свят им е длъжен.

149

Анонимен

преди 11 години

Ще платят. В брой, обърнато в бомби. По възможност атомни. Направо на централния площад ще ви ги изтресат. Майка ви чифутска.

fallback