Премиерът на Италия Марио Монти. Снимка: Reuters
fallback

Агенция Moody's обяви, че понижава кредитния рейтинг на държавния дълг на Италия с две степени и предупреди, че може да последват и нови понижения в случай, че страната изгуби достъпа си до дълговия пазар.

Рейтингът на Италия е свален от А3 до Ваа2, като перспективата по него остава негативна, пише Ройтерс.

С този ход Moody's оставя рейтинга на Италия с едва две степени над ниво junk, което се приема за неподходящо за инвестиции.

Отражението на решението на агенцията вероятно ще стане ясно още днес, тъй като на италианското правителство предстои опит да набере 5 млрд. евро от дълговите пазари с продажбата на средносрочни и дългосрочни облигации.

„Рейтингът на италианския дълг може да бъде понижен допълнително в случай, че се стигне до допълнително влошаване на икономическите перспективи пред страната или до трудности с прилагането на реформите“, обясняват от Moody's.

“Ако достъпът на Италия до пазара на държавен дълг стане по-труден и страната изпадне в нужда от външна помощ, тогава рейтингът може да падне до значително по-ниски нива“, посочват от агенцията.

По всяка вероятност след понижаването на рейтинга на държавния дълг ще последва и редукция в рейтингите на много италиански банки и компании. Максималният възможен рейтинг за компания от страната към момента е А2, след като до вчера беше Ааа.

На този етап понижението на рейтинга на Италия не се отразява на курса на еврото, като той остава в близост до двугодишното си дъно от 1,22 долара за евро.

Oще международни икономически новини четете в Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 11 години

Тоя на снимката е типичен Mood-ьо!

12

1

преди 11 години

.iam si lukanka i si purdim pred televizora.hol hohl hol

11

Анонимен

преди 11 години

До 9 Италия се стабилизира с --83 % безработица при младежите --53 % безработица при жените --Над 40 % безработица в Южна Италия--Над 2 000 000 000 000 ./трилиона / външен дълг --Затваряне на всички болници с под 120 легла --Вдигане на всички данъци а те са 82 типа --Вдигане на ток ,газ .,вода вече 2 пъти за 6 месеца --ДЕФЛАЦИЯ над 2,5 % --Падане на БВП с над 6 % за 6 месеца НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ ,АКО НЕ ЗНАЕШ ЗА КАКВО ПИШЕШ.АЗ съм в Италия ,става страшно .

fallback