Снимка: Ройтерс
fallback
Германският депутат от фракцията на Зелените Омид Нурипур не е истински луд по Apple, но има проблем – роден е в Техеран, освен германско има и иранско гражданство и не се чувства „добре дошъл“ като клиент в магазините на концерна.

“Американците трябва да ми обяснят дали и защо нямам право да си купя устройствата“, пише той в писмо до компанията, цитирано от германското издание на Financial Times. Всичко това може да звучи и като дреболия, но зад гнева на Нурипур се крие голямата световна политика.
 

Той е бил разтревожен от съобщения на медиите, че продавачи в магазин на технологичния гигант в САЩ са отказали да продадат таблети на двама клиенти от ирански произход, които разговаряли по между си на фарси. Като основание за отказа били посочени лошите отношения между САЩ и Иран.

Според ирански медии и в Австралия е имало случай, когато иранска студентка не е успяла да купи iPad от магазин в страната, защото според продавача американското ембарго срещу Иран включва и всички продукти на Apple.
За Нурипур политиката на Apple е пример за това как западните компании преекспонират спора с Иран от опасения да нямат проблеми с техните правителства. Забраните за покупка единствено въз основа на майчиния език, са "ясен случай на дискриминация," оплаква се той в писмото си.

При това този "тормоз“ бил напълно безполезен - повечето иранци в чужбина не са склонни да предоставят на правителството си и неговата ядрена програма каквито и да е било услуги „чрез закупуване на оборудване за потребителска електроника в големите западни градове".
 

Apple отхвърля тази критика, без да навлиза в конкретика. "Ние сме горди да обслужваме клиенти от целия свят и от всички етноси", казва говорителят на компанията. „Ние не дискриминираме никого."

Освен това в сайта се обръща внимание на условията за забрана на доставката на продуктите на Apple от Съединените щати или чрез американски граждани в страни, срещу които има икономическо ембарго без изрично одобрение на правителството.

Но фактът, че продукти на Apple без особени проблеми могат да се намерят в Иран, не може да бъде спрян от концерна. В страната влизат iPhone и iPad чрез заобикаляне на вноса през Дубай.
 
Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 11 години

Wizzy и как разбра че е "най-евтината пласмаса".Не напразно цял Свят се подиграва с вас- "уникалната порода"(както ви нaрече *** Кук)

40

Wizzy

преди 11 години

Чакай, чакай. Да не искаш да кажеш, че възможно най-евтината пластмаса, от която е направен корпусът на S3 е по-качествена от анодизираният алуминии и закалено стъкло , от които е направен 4S? Недей така, излагаш се.

39

Анонимен

преди 11 години

Че си много *** си личи отдалече. Не се сърди на хората, че ти го казват, а се позамисли, докато придържаш с две ръце 20 инчовия си телфон към главата;)

fallback