Снимка: архив Reuters
fallback

До края на юли се очаква да бъде издадено разрешението за строеж на газовата връзка между България и Румъния, като първата копка е възможно да бъде направена през август.

Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на конференция за перспективите в добива на подземни богатства в страната.

Като подчерта, че България разполага с огромни залежи на природен газ, а в дълбоките води на Черно море може да се открие и нефт, Добрев каза, че страната ще се възползва от всяка възможност за развитието на местния добив на синьо гориво.

Добрев уточни, че до 4-и юли се очакват финансовите оферти на енергийните компании Melrose, Total и ExxonMobile, които проявиха интерес към проучването и добива на природен газ в находището "Хан Аспарух" в Черно море.

Попитан за началото на евентуалните сондажи в черноморския шелф, Добрев отбеляза, че те биха могли да започнат най-рано в края на 2013 г., но това зависи от работните програми на енергийните гиганти.

Министърът припомни, че наскоро в аналогичен черноморски блок в Румъния са открити огромни залежи от газ, които се изчисляват на 40 - 80 млрд. кубически метра.

В тази връзка министърът на икономиката прогнозира, че ако в блок "Хан Аспарух" се открие находище с подобен капацитет, то може да задоволява нуждите на страната от газ за над 15-20 години.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Бай Иван

преди 11 години

и сега какво? Ще почнем да вкарваме евтина газ и ще продаваме на същите цени, та някой да печели повече

24

обективен

преди 11 години

до 25Не вярвам отговорно лице (в случая министър) да говори на ангро, най- малкото защото неговата информация е доста по- сериозна по въпроса, от тази с която разполагаме гражданите. В случая с евентуалния добив на български газ, освен позитивизъм друго не би следвало да им по въпроса, от страна на българите. Повече от странна е реакцията на някои обаче!

23

do 24

преди 11 години

проблемът е, че излиза министъра и казва "ами те румънците намериха значи и при нас ще има", и от фирмите едва ли не се очаква да почнат да добиват нещо което всъщност никой не знае дали го има. Между впрочем в този блок има проучване на ОМВ, но не съм чул да са обявява ли откритие.

fallback