Снимка: БТА

Навръх рождения си ден премиерът Бойко Борисов пусна в експлоатация директното трасе от Софийския околовръстен път - Южна дъга и моста-естакада над Бистришко шосе.

"Мечтите стават реалност", зарадва се министър-председателят.

Той изрази благодарност към изпълнителя на обекта, който го пуска два месеца и половина предсрочно.

"Това е мястото, където може би най-силната политическа воля съм проявил, за да го има това днес", каза Борисов по време на церемонията на моста пред ИКЕА.

"Тази дъга нямаше шанс да се случи, тъй като ни изнудваха мутри, собственици на бензиностанции, собственици на автокъщи и какво ли още не", посочи още премиерът. 

Той пожела на шофьорите безаварийно преминаване по новото трасе и специално благодари на кмета на София Йорданка Фандъкова и на регионалния министър Лиляна Павлова за усилията им.

"Доста пари се дадоха на тези, които ни изнудваха с имотите, спокойно мога да им кажа, че заради тях направихме нов проект и вкарахме локалите под моста и от там спестихме около стотина милиона, оттук насетне продължаваме метрото, което на 30 август ще бъде готово", добави Борисов.

Той призна, че няколко пъти през почивните дни си е правил експрименти и е идвал на тайни инспекции, където се е образувало най-голямото задръстване, за да види колко хората ще го псуват.

"Нямаше нито един такъв случай", призна премиерът. По думите му обърнато е специално внимание на мантинелите. "Мостът е висок, те са глупакоустойчиви и се надявам да удържат на всички, които ежедневно ги пробват", отсече премиерът.

"Това е най-големият подарък за премиера", заяви столичният градоначалник Йорданка Фандъкова преди официалното откриване на трасето.

След церемонията тя отбеляза, че южните квартали на столицата са най-гъсто населените райони на града.

"От няколко години говорим за вътрешния южен ринг, който почти е завършен с изграждането на тази отсечка от бул. "Александър Малинов" до бул. "България", каза кметът на София.

Вече имало осигурено финансиране за цялостната реконструкция на бул. "Александър Малинов" заедно с продължението на метрото.

Откритият днес пътен участък поема локалния трафик на София и транзитния трафик от АМ "Тракия" и АМ "Хемус" в посока Югозападна България и съседните държави. Общата му дължина е 3.582 км.

Изпълнител на проекта е консорциум "Главболгарстрой – Южна дъга", в който влизат: "ГБС Инфраструктурно строителство" АД и "Главболгарстрой" АД. Стойността на договора беше 44.7 млн. лв. с ДДС, а срокът за изпълнение - 22 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase