Делян Добрев и Томислав Дончев. Снимка: БТА

Туристически сезон 2012 ще е успешен за България, прогнозира в Хасково министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

"Това е секторът, който ни дава лъч надежда през тази година. Очакваме ръст на туристите между 5 и 8 процента", допълни той.

По думите му първенец ще е Беларус, откъдето се очаква да пристигнат два пъти повече туристи в сравнение с миналата година. За Русия цифрата е над 20 на сто, като само преди седмица е издадена 100-хилядната виза. В Беларус пък е бил поставен рекорд за брой издадени визи за ден - над 6200.

Министър Добрев бе категоричен, че до края на юни легловата база в страната ще бъде запълнена на 100%.

За да се избегне миналогодишния скандал, който беляза края на летния туристически сезон  заради неуредени отношения между националния превозвач "България ер" и туроператорска фирма,  тази година всички застраховки, които се внасят от туроператорските фирми във специално създадения за целта фонд са завишени между 5 и 10 пъти, припомни Добрев.

Това ще позволи на държавата при евентуален инцидент да се намеси адекватно.

Делян Добрев беше в Хасково заедно с министъра по усвояването на еврофондовете Томислав Дончев. Двамата участваха в бизнес форум "Регионално развитие, инвестиции, печалби".

Въпреки ангажиментите си двамата министри обясниха, че са уважили рождения ден на премиера Бойко Борисов.

Добрев издаде, че е подарил кирка и голямо парче оловноцинкова руда, защото според него в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма най-успешният ресор са подземните богатства.

Дончев пък коментира заръката на Бойко Борисов да се ожени за половинката в живота му Светлана.

"За да се оженя за нея и да определя дата на сватбата първо трябва да я попитам - нещо, което още не съм направил", отговори лаконично министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase