Според очакванията, токът ще поскъпне с 10%. Снимка: Булфото

След проведените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обществени обсъждания за цените на енергоносителите от първи юли, от регулатора обявиха прогнозите за новите стойности, предаде БТА.

При тока се очаква около 10 на сто поскъпване, при водата – около 3%, минимално увеличение се очаква и на цените на природния газ. Единствено топлофикационните услуги ще поевтинеят.

Ако не бъде подписано договореното с Русия намаление на доставната цена на газа, синьото гориво ще поскъпне от 1 юли, но минимално, така че да не се отрази на цените на топлинната енергия, заяви пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Още по темата
Намалението на цените за клиентите на топлофикациите ще го има, независимо от цената на природния газ, заяви Семерджиев. По думите му обаче според възприетото вече от ДКЕВР правило, ако повишението на цената на природния газ е повече от 5 процента, то ще трябва да се отрази и в цените на парното, тоест намалението на цените може да бъде преизчислено и съответно да е по-малко.

За очакваното увеличение на тока с около 10 на сто от 1 юли Семерджиев заяви, че не могат да бъдат намерени резерви то да бъде по-малко, тъй като върху него влияят множество фактори - добавката за зелена енергия, за енергията, закупувана от когенерациите, невъзвращаемите разходи на НЕК за присъединяване на централите ТЕЦ AES Гълъбово и ТЕЦ "Бобов дол", както и отчитането на разходи на централите за закупуване на квоти парникови газове от началото на следващата година.

От 1 юли софиянци ще плащат и по-скъпа вода. Общото повишение на ВиК услугата за битовите потребители ще бъде 2,86 процента при поискани от "Софийска вода" близо 12 процента повишение на цената. Няма да разрешим по-високо поскъпване от това, което предвижда работната група на ДКЕВР, заяви Семерджиев.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase