Снимка: Ройтерс
fallback

 Приходите от нощувки през април достигат 29,8 млн. лв., или с 5% повече в сравнение с март 2012 година, сочат данните на Националния статистически институт.

Отчетено е с 4,7% намаление на приходите от почивки за българските граждани, докато при външните туристи има ръст от 16,8%.

Като брой нощувките през април са били с 14% повече спрямо март 2012 година. Отчетени са 656 хиляди нощувки, като най-голямо е увеличението в нискокатегорийните места за подслон с 1 и 2 звезди (22,6%), а най-малко - в тези с 3 звезди (4%). Статистиката показва, че има ръст от 2,2%  при нощувките за българите и 17,2%- при чужденците.

Пренощувалите лица в средствата за подслон и местата за настаняване се увеличават с 10,8% в сравнение с предходния месец и достигат 305 хиляди.
Относителният дял на българите спрямо всички пренощували е 66%, като по-голямата част от тях (70%) са предпочели средно по две нощувки в хотели с 1, 2 или 3 звезди. Чуждите граждани са предпочели хотелите, като 70,5% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди, като средният брой реализирани нощувки от чужди граждани е 2,5.

Общата заетост на леглата през април 2012 г. възлиза на 19,6%, като най-висока заетост е имало в хотелите 4 и 5 звезди - 23,9%, следвани от тези с 3 звезди - 18,8%. Най-ниска заетост на леглата се наблюдава в средствата за подслон и местата за настаняване с 1 и 2 звезди – 15,6%.

Заетостта на леглата като цяло се увеличава с 0,3 процентни пункта в сравнение с предходния месец, като само при средствата за подслон с 4 и 5 звезди тя намалява с 5,1 процентни пункта. При останалите категории от 3 звезди и 1 и 2 звезди, заетостта на леглата се увеличава съответно с 3 и 0,3 процентни пункта.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Пидал

преди 11 години

Аааа, не обиждайте посланника! Ваше превъзходителство, ние сме зад Вас!

6

Анонимен

преди 11 години

Стига сте писали за американския посланник! С какво ви е виновен? Не стига, че в този сайт започнаха да обновяват новините веднъж дневно, ами и вие с мръсните си коментари оаквате пейзажа! Аман!

5

Уорлик

преди 11 години

DNES.BG - пишете за туризма, но не сте обективни! Защо не пишете за костуването ми в Албена? Защо не пишете, че станах рекламно лице на българския туризъм? Защо не пишете, че 90 % от туристите са граждани на САЩ! Кой мислите, че привлече тези туристи в страната ви?! Как 24 часа и Труд отразяват това, което правя за страната ви, а вие - не!Бъдете обективни и отразявайте нещата такива, каквито са!!!

fallback