Стефан Додунеков. БТА
fallback

Академик Стефан Додунеков е новият председател на БАН за следващите четири години.

Oще по темата

Той беше избран на поста със 68 гласа „за”, от общо 104 от Общото събрание на БАН.

За овакантения от акад. Никола Съботинов пост се бориха трима кандидати – новоизбраният председател Додунеков и колегите му - физикът акад. Александър Петров, биофизикът член-кореспондент Андон Косев.

Ученият е директор на Института по математика и информатика.Акад. Додунеков е и председател на Управителния съвет на Съюза на математиците в България. Роден е през 1945 г. в Килифарево. Завършил е "Математика" в Софийския университет през 1968 година. От 1986 г. е доктор на математическите науки, а от 2008
г. - академик. Има над 35 години преподавателска дейност в български и в чужди университети. Написал е три книги и 12 учебници и учебни пособия по математика за средните училища.

В програмата си той заявява, че в БАН трябва да се създаде "система за публична научно-популярна информация от агенционен тип - своебразна "Научна БТА".

По думите му тази система ще предлага със свободен достъп "ежедневна лента от кратки анотации" за това, което правят институтите и учените.

Подробните научни съобщения ще са достъпни с абонамент, уточнява математикът. Според него постоянни абонати на тази "научна агенция" биха могли да бъдат телевизиите, вестниците, държавни институции, дипломатически представителства, частни компании.

През 2011 г. в академията работят 3053 учени, от които десет академици, 18 член-кореспонденти, 292 професори и 1162 доценти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

>
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
fallback