Снимка: Creative Commons

Към тази сутрин няма нещастна кокошка в България, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

По негови думи няма опасност България да бъде санкционирана от Европейската комисия, защото отглеждането на кокошки у нас отговаря напълно на изискванията за хуманно развъждане.

Към първи юни всички български ферми са изпълнили европейските изисквания за хуманно отношение при отглеждането на птиците, разписани в европейската директива, която влезе в сила от началото на тази година.

В резултат на това на страната няма да бъде наложена санкция за неспазване на еврозаконодателството.

Това обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред производители във велико Търново, съобщиха от агроведомството.

Изискването за отглеждането на птиците в по-широки клетки трябваше да бъде изпълнено от фермите още в началото на годината, но след като 14 държави не бяха направили необходимите инвестиции, Брюксел им даде последна 6-месечна отсрочка, в противен случай те трябаше да понесат санкции.

В началото на годината само десет от 122-те регистрирани ферми не бяха изпълнили тези ангажименти. Немалка част от бизнеса изпълняваше инвестиционни проекти, които бяха завършени още през май, поясни земеделският министър.

В регистрираните птицеферми в момента се отглеждат над 2,33 млн. кокошки, сочи статистиката.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase