Една от мерките предвижда засилен контрол над паричните трансфери. Снимка: Reuters
fallback

Втората по големина икономика в света – Китай, се подготвя за излизане на Гърция от еврозоната, твърдят отлично информирани източници, цитирани от Ройтерс.

„Правителството е наредило на всяко министерство да анализира мерките, които ще вземе в случай на отпадане на Гърция от единния валутен съюз и възможно най-бързо да изготви собствени предложения“, заявява в понеделник запознат с плановете източник пред агенцията.

Освен това кабинетът е наредил и на други държавни ведомства, сред които централната банка, Националната комисия за развитие и реформи, както и банковият надзор, да изготвят извънредни планове за подобен вариант.

Според редица източници ще се вземат и мерки за запазване на стабилността на местната валута – юан. Възможен бил и засилен контрол за трансграничния трансфер на капитали. Освен това ще се разисква и стратегия за това как местната индустрия може да бъде засилена и защитена от възможните турболентности.

Преди две седмици китайският премиер Уън Дзябао заяви, че е време растежът на страната да се превърне в приоритет – коментар, който беше интерпретиран като призив за допълнителни мерки за стимулиране на икономиката.

За нови икономически стимули се заговори, след като през април китайският износ се оказа по-слаб от очаквания, а индустриалното производство отбеляза най-скромният си ръст от 2009 г. европейската дългова криза и бюджетните икономии се отразяват негативно на китайския износ.

Анализатор от китайска банка в Хонг Конг заяви, че китайските власти изискват от банките да правят кратки справки за световните финансови пазари всеки ден. Ю Юндин, влиятелен икономист и бивш съветник на централната банка, заяви в коментар, публикуван миналата седмица, че Китай трябва да се подготви за оттегляне на Гърция от единната валута и предложи конкретни стъпки, включително контрол върху капитала на парични инжекции на местните пазари за намаляване на волатилността.

Гуверньорът на централната банка на Китай заяви в коментар, публикуван в понеделник, че страната ще продължи да инвестира в облигации на еврозоната и други активи и призова съюза на единната валута да ускори реформите, за да спре дълговата криза.

Всичко за кризата в Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

inatut

преди 11 години

Do 31Да нямаме такава..Хората мизерстват, избиват се, няма какво да ядат... война глад смрад мизерия.. направо не знам ти откъде при неработеща икономика намери РС, мишка, интернет, образование .. Направо замини за сенегал, там е рай.. всичко работи..

27

Анонимен

преди 11 години

До 29....просто защото ние нямаме такава!

26

WASILISQNISEVROPA

преди 11 години

GORDEQ SE...CHE UPLASCHIHME KITAICITE......

fallback