Заложените цели в железопътния сектор не са реалистични и икономически целесъобразни. Това каза в интервю за Investor.bg директорът на Мотт МакДоналд България Юлиян Тюфекчиев.

"Скорост от 160 км/ч за железопътно трасе е претенциозна за условията на нашата страна. Това е несравнимо по-скъпо от изграждането на едно трасе, позволяващо скорост на движение от 120 км/ч", коментира Тюфекчиев.

Демографската структура на България не предполага особено големи пътникопотоци между основните градски центрове – София, Пловдив, Бургас, Варна, които да направят икономически ефективна експлоатацията на скоростните железопътни трасета, смята той.

Що се отнася до най-сложния за строителство Лот 3 на магистрала "Струма", Юлиян Тюфекчиев посочи, че най-изгодният вариант би бил изграждане на естакада над съществуващото трасе.

По думите му не само строителството на тунел, но и експлоатацията му в последствие излиза по-скъпо.

Естакадата, освен че е по-евтин вариант, би била и по-изгодна за експлоатация.

Според Юлиян Тюфекчиев е време държавата да се съсредоточи върху т. нар. интегрирани градски проекти – едновременни ремонти на канализация, пътна настилка и тротоарно пространство, както и изграждането на по-зелена и приятна градска среда.

Цялото интервю с Юлиян Тюфекчиев можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase