Димитър Кутровски е дал положителна допинг проба. Снимка: Facebook

Втората ракета в българския тенис – Димитър Кутровски, е дал положителна проба за допинг, съобщиха от Българската федерация по тенис.

Неприятната новина дойде дни преди двубоите от ІІІ група на зона „Европа” за купа Дейвис, които ще се проведат на изцяло обновения Български национален тенис център "Карлсберг" в София от 2 до 5 май.

Кутровски има забрана да се състезава, наложена му от Международната тенис федерация заради нарушаване на правилата на Световната антидопингова агенция (WADA).

Във взета негова проба по време на турнира за мъже в Сан Хосе (САЩ), където той стигна до 1/4 финал,  е установено наличието на метилхексанамин, който е в списъка на забранените вещества на WADA.

Интересното е, че със същото вещество в края на 2012 година бяха хванати трима футболисти на ЦСКА – капитанът Тодор Янчев и защитниците Костадин Стоянов и Румен Трифонов.

От международната тенис асоциация ITF са посочили до родната централа, че българският тенисист не е употребил умишлено забранен стимулант, а поради незнание е използвал продукт, съдържащ метилхексанамин.

По време на турнира Димитър Кутровски е купил и използвал продукта Jack3d, след като е проверил в списъка със съдържащите го вещества, че няма такива от забранителния списък на WADA. Проблемът е, че забраненият метилхексанамин е бил изписан с друго име - 1,3-диметиламиламин, което означава същото вещество, но то липсвало в списъка на WADA.

Българска федерация по тенис не е страна в подобни случаи и не бе информирана от ITF преди обявяването на самото решение. Димитър Кутровски обаче постъпи коректно и съобщи още след излизането на положителната проба. Тази информация бе конфиденциална съгласно антидопинговия регламент на ITF, съобщават от родната тенис асоциация.

"Изключително много съжаляваме за нелепата ситуация. Димитър Кутровски бе много важна част от националния ни отбор и със сигурност ще разчитаме на него след възстановяването на правата му. Вярваме, че той ще намери сили да превъзмогне тази тежка ситуация. Дими може да разчита на нашата подкрепа в рамките на позволеното, според решението на ITF", коментира капитанът за Купа “Дейвис” и вицепрезидент на БФТ Огнян Илиев.

Днес той събра своите избраници на лагер преди двубоите за Купа Дейвис.

На лагера в момента са Григор Димитров, Тодор Енев, Петър Трендафилов и Динко Халачев. Димитър Кузманов има разрешение да се присъедини по-късно, защото в момента играе на турнир в Анталия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase