Официалните резултати ще бъдат обявени на 21 май. Снимка: Reuters

Японската компания за производство на потребителска електроника Sony Corp прогнозира рекордна нетна загуба на стойност 520 млрд. йени (6,4 млрд. долара) за финансовата година, приключила на 31 март, съобщи Ройтерс.

Това довежда поредицата от годишни загуби за компанията до 4, а увеличението спрямо предходната прогноза идва от отписването на отложени данъчни кредити в САЩ, които компанията не може да използва заради загубите.

В опит да разсее част от опасенията на инвеститорите за влошения си баланс, Sony обяви, че ще се съвземе от тежкия удар и ще постигне оперативна печалба от 180 млрд. йени (около 2,2 млрд. долара) през настоящата финансова година.

През февруари компанията прогнозира нетна загуба от 220 млрд. йени (под 2,7 млрд. долара). Очакванията на анализаторите пък бяха за загуба за годината от 214 млрд. йени.

Sony, която според съобщения от тази седмица планира съкращаване на около 6% от персонала си, или 10 000 души, бе тежко засегната от слабото търсене на нейните телевизори и яростната конкуренция от страна на южнокорейските компании.

Казуо Хирай, който пое поста на главен изпълнителен директор през този месец, обеща да изправи на крака бизнеса с телевизори в рамките на 2 години. Само телевизионното подразделение е натрупало загуби от 10 млрд. долара за последните 10 години.

Акциите на компанията регистрираха днес загуба в стойността си от 3,5% преди излизането на съобщението, което е най-сериозният спад от 3 седмици.

Официалните годишни резултати ще бъдат обявени на 21 май.

Още бизнес новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase