Царя търси доброто на страната. Снимка: архив Булфото

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски определи ситуацията у нас като сериозна, но с известни оптимистични перспективи.

Думите му чу председателят на Европарламента Мартин Шулц, след като от два дни Царя е в Брюксел, за да се срещне с ръководителите на основните политически групи в ЕП.

На въпрос на журналисти да уточни какво има предвид под "сериозна ситуация в България", Сакскобургготски каза:

"Има различни мнения, има голями и важни решения, които предстоят, и вече изборите, които наближават, въпросът е сериозен, може би, така, думата малко по-тежка, защото на английски сириъс (сериозен - бел.ред.), нали, но ще трябва да се гледа на нещата по един аналитичен и внимателен начин", обясни Сакскобургготски, цитиран от БНР.

Още по темата

Той допълни, че управляващите в България правят в момента каквото могат.

"Не може да се очаква всичко", каза Сакскобургготски и отбеляза, че по времето, когато е бил премиер, се е налагало "като гръмоотвод да обира критиките, но това са нормални работи".

Бившият премиер обаче бе сдържан в оценката си за решението на правителството на Бойко Борисов, подкрепено днес и от НС, за спиране на проекта за АЕЦ "Белене".

"Считах, че проектът за АЕЦ "Белене" е положителен за страната, но има много по-големи експерти от мен", отговори Сакскобургготски на въпроса защо неговото правителство е размразило проекта за втора атомна централа в България.

Бившият министър-председател посочи, че с това решение е гледал в перспектива за страната за 2025 или 2030 година и му се струвало, че още един ядрен реактор ще се отрази положително на България.

Той обаче уточни, че това е въпрос на експерти и на хората, които наистина са запознати с енергетиката.

За срещите си в Брюксел Симеон Сакскобургготски обясни, че е там, за да търси "доброто на страната", а не политическа подкрепа в срещите си за партия или пък за отделен политик.

"Не съм партиен човек", отсече той.

Експремиерът коментира, че всяко управление прави пропуски и е невъзможно страната ни да се възползва максимално от ползите от членството си в ЕС.

"Максимално добре е идеално, то това едва ли е реално", уточни Сакскобургготски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase