Румъния пусна Шеврон. Снимка: Reuters
fallback

Румънското правителство одобри секретни споразумения с американската компания "Шеврон", съобщава в. "Гъндул".

Букурещ е одобрил договорите за концесия за изследване-развитие-експлоатация, сключени между Националната агенция за минерални ресурси и "Шеврон" - втората по големина петролна група в САЩ, за периметрите Вама Веке, Адамклиси и Костинещ.

Oще по темата

Изданието посочва, че споразуменията са факт след среща на премиера Михай Ръзван Унгуряну с представители на американската компания и влизат в сила от 28 март.

След среща в началото на месеца между премиера и представители на "Шеврон", официални румънски източници заявиха, че американската компания иска да се подсигури, че може да започне тази година сондиране за шистов газ в Румъния в контекста на решението на България за анулиране договорките със София, припомня "Гъндул".

Вестникът посочва, че този въпрос е актуален и на ниво президентска администрация и припомня, че в речта си в парламента в началото на март президентът Траян Бъсеску за първи път говори за икономическия потенциал на експлоатацията на шистов газ в Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

153

Анонимен

преди 11 години

Румънците са *** ще ги изтровят в България не протев съм 100 процента .Човешкия живот е по важен от парите !

152

доди

преди 11 години

Шистов газ у нас няма, а дори да има пораженията ще са 100 пъти повече от ползите. За това пък сме на път да загубим много по-скъпото полезно изкопаемо - ВОДАТА. Скоро тя ще стане по-скъпа от златото, но ние я пилеем безобразно. Да не допуснем Шеврон до нашите земи

151

Анонимен

преди 12 години

И тук ще почнат да ровят.Поптодорова за какво мислите ходи по софри в САЩ за сметка на Шеврон.Тая от БКП-то ли беше?

fallback