Снимка: Investor.bg

България е трета сред 30 държави по ръст на цените на жилищата в периода от 2000 г. до 2010 г., показват резултатите от проучване на компанията за имоти Bulgarian Properties.

За първите десет години на ХХІ век цените на жилищата у нас са се повишили с 201,66%, като средногодишният им ръст е бил 11,65%, показват данните на Bulgarian Properties

Експертите обаче посочват, че дори и след бързото поскъпване жилищата у нас са сред най-евтините в Европа, което привлича интереса на чужди купувачи и дава добри перспективи за развитие на пазара.

Според данни на Националния статистически институт (НСИ) като цяло за България средната цена през 2011 г. е била 460 евро на кв. м., а средната цена за София - 750 евро на кв. м.

На първо място по ръст на цените на жилищата за първото десетилетие на века е Русия с 810% и средногодишно покачване от 25 на сто, показват още данните на компанията.

Втора е Украйна със съответно 560% и 11,65%. Първата десетка се допълва от Естония, Литва, Франция, Люксембург, Белгия, Испания и Сърбия.

Най-слабо са нараснали цените на жилищата в Португалия, Ирландия и Австрия, а цените в Германия и Япония са отбелязали номинален спад за десетилетието.

Данните на компанията показват още, че средното номинално нарастване на цените на жилищните имоти за първото десетилетие на 21 век е 122%, а средното годишно нарастване за този период е 6,83%.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase