31 души са задържани при спецакцията. Снимка: архив, МВР

Организираната престъпна група разкри полицията при спецакция „Фактуристите”, съобщиха от МВР. 

От 2008 г. досега бандата е ощетила държавния бюджет с над 2,2 млн. лева. Те са от невнесен ДДС при търговия - основно с кабели, строителни материали, внос на плодове и зеленчуци и услуги. Закопчани са общо 31 души.

Групата създавала и контролирала фирми на социално слаби и лица от ромски произход, като съставяла документи с невярно съдържание – договори за наем, приемо-предавателни протоколи, фактури, разписки и др.

Като резултат се неутрализират задълженията по Закона за ДДС на дружества с реална икономическа дейност. В престъпната схема участвали десетки дружества, основно от Пловдив и София, една част от които са в процес на ревизии по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Операцията се е провела вчера в Пловдив, София, Самоков и Шумен.

В столицата са задържани 10 души, шестима от тях - криминално проявени за измами, имуществени престъпления, престъпления против личността, документни престъпления, упражняване на професия без разрешение.

В Шумен е задържан 29-годишният В.Й., регистриран за кражби и телесна проведа. В Пловдив са извършени претърсвания на 18 адреса и са задържани 17 души - 5 от тях регистрирани за документни и данъчни престъпления.

В Самоков са арестувани трима, криминално проявени за измами и документни престъпления.

Действията по разследването продължават.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase