Снимка: Investor.bg

Ипотечните кредити в българска валута започват да набират популярност за сметка на евровите заеми, показва анализът на ипотечния пазар за февруари, изготвен от КредитЦентър.

През февруари ипотечните кредити в лева представляват около 16% от всички изтеглени заеми, докато през януари бяха 14 на сто, показват данните на компанията.

Макар лихвите при еврото да стават по-изгодни, условията при ипотеките в българска валута се подобряват със значително по-високи темпове, посочват анализаторите.

"От началото на януари досега получаваме все повече запитвания за кредити в български пари. Същевременно финансиращите институции предлагат заеми с по-активно падащи лихви в левове, отколкото в европейска валута", допълва още Тошев.

Друга открояваща се тенденция на ипотечния пазар през февруари е по-лесното отпускане на външно финансиране за покупка на жилище.

Консултантите отчитат, че се повишава скоростта, с която кредитополучателите получавт одобрение на запитванията си за отпускане на заем за покупка на жилище.

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase