Осама бен Ладен. Снимка: архив, Reuters

Белгийският вестник "Соар" публикува анализ, основан на разпространените от WikiLeaks имейли на агенция "Стратфор", според които тялото на Осама бен Ладен е било пренесено първоначално до САЩ след убийството му в Пакистан в нощта на 1 срещу 2 май миналата година.

Изданието отбелязва, че така възниква ново съмнение в официалната версия на Вашингтон, според която тялото е било погребано в северната част на Арабско море часове след превземането на къщата на Бен Ладен в Аботабад и убийството му от "тюлени" на САЩ. Решението на американските власти да погребат трупа в морето бе обяснено с желанието гробът му да не се превръща в място за поклонение.

В статията е цитиран имейл от Фред Бъртън, зам.-началник на разузнавателния отдел на агенцията, написан в 5.51 ч. на 2 май (около 17 часа след убийството на Бен Ладен).

Още по темата

В текста пише: "тялото пристигна в Доувър (столицата на източния щат Делауеър) със самолет на ЦРУ. Предстои да бъде пренесено в Института по патология на Въоръжените сили в Бетесда (близо до столицата Вашингтон)".

13.35 ч. Бъртън изразява съмнение в официалната версия на американските власти, защото е сигурен, че министерството на правосъдието и ФБР не биха допуснали погребение на трупа, преди да бъдат взети проби ДНК и пръстови отпечатъци. В 15.11 ч. обаче (близо 48 часа след убийството) Бъртън потвърждава в имейл до генералния директор на агенцията Джордж Фридмън: "Готово, вече спи при рибите".

Вестник "Соар" отбелязва, че не може да се разчита напълно на доказана правдоподобност на сведенията на частната информационна агенция и коментира, че подобни данни вероятно ще станат повод за продължението на дебата около неяснотите за смъртта на историческия водач на „Ал Кайда“, поне до публикуването на снимки на трупа му, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase