Испанска касиерка брои наличнит епесети в касата. След като икономиката на страната изпадна в рецесия, размяната в натура набира голяма популярност. Снимка: Reuters
fallback

Европейската статистическа служба Евростат потвърди предварителните данни за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната и Европейския съюз (ЕС) за последните три месеца на миналата година.

Според окончателните оценки икономиката на валутната общност, както и на целия ЕС, се е свила средно с 0,3% през четвъртото тримесечие на 2011 г. спрямо предходните три месеца, което изправя валутната общност на прага на рецесията.

Условието за навлизане в техническа рецесия е да се отчетат две последователни тримесечия на свиване на икономиката.

Данните на евростатистиката показват, че в рецесия вече са изпаднали Белгия, Чехия, Италия и Холандия.

В края на миналата година се е засилил спадът на португалската икономика, която навлезе в рецесия още в началото на 2011 г.

Липсват обаче данни за състоянието на гръцката икономика.

На прага на рецесията са Германия, Естония, Австрия и Румъния, а Дания се е спасила с минимален икономически растеж през последното тримесечие на 2011 г.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Andreev

преди 12 години

Glupavo govedo.........Samo naemat za ednostaino gili6te tuk e ot 350 do 500 evro.....Kakvi gi dranka6....

14

Анонимен

преди 12 години

Цялата система си работи безупречно - стават все по-богати 5% от хората и все по-бедни 95%. Дори на запад това започва да се чуства от все повече хора, безработицата и крайната бедност растат и там, нищо че са на светлинни години от нас... В момента в който обаче там се получи критична маса на бедност, хората ще се надигнат и ще срутят системата. Ние българите естествено само гледаме и никога не участваме в живота около нас

13

Def

преди 12 години

Ей джурналя, престанете да пишете за тая криза бе, аман...с тия врели некипели само стресирате хората и те тичат да си кътат кинтите по банките. Каква рецесия, каква криза хората в Западна европа вземат минимум 700 евро, при същите цени като в Бг / та и по-ниски/!!!!

fallback