Герт Вилдерс, лидер на холандската Партия на свободата. Снимка: Reuters

Холандското правителство потвърди своята позиция за антиимигрантския сайт на крайнодясната Партия на свободата, предаде Франс прес, като се позова на министъра за имиграцията и по въпросите на бежанците Герд Лерс.

При посещение в Полша Лерс отказа да осъди сайта, като в същото време подчерта, че холандските власти не го подкрепят по никакъв начин.

"Моето правителство не е отговорно за инициативите на парламентарно представени партии. Живеем в парламентарна демокрация и всеки е свободен да изразява това, което иска", обобщи Лерс пред полски журналисти.

Той допълни, че не е в компетенциите на холандското правителство да прави забележки или да се извинява за сайта на Партията на свободата.

Крайнодясната формация подкрепя десноцентристкия кабинет в Холандия, който без нея няма мнозинство в долната камара на парламента.

Още по темата

Партията на свободата създаде миналия месец специален сайт, на който събира оплаквания на холандци за вреди, понесени заради работници имигранти от Централна и Източна Европа.

Тази инициатива предизвика гнева на Полша и още девет източноевропейски страни членки на ЕС, включително България, които определиха сайта като дискриминационен.

Полският премиер Доналд Туск коментира вчера в Брюксел, че засега сайтът не представлява проблем за поляците, живеещи в Холандия, но е проблем за репутацията на Холандия в Европа, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase