Снимка: архив, Reuters
fallback

Руската компания "Транснефт" смята проекта за петролопровод Бургас – Александруполис не за провален, а за замразен. Това заяви вицепрезидентът на дружеството Михаил Барков, цитиран от руското издание "Експерт".

"В края на краищата Бойковците идват и си отиват, а българите с тяхното отношение към Русия остават", казва Барков.

Преди около месец с гръм и трясък се провали главният и най-модерен проект на "Транснефт" в чужбина нефтопроводът Бургас – Александруполис, пише изданието, като припомня решението на българската страна да се оттегли от проекта и скорошното плащане на нейната част от разходите, свързани с проектната дейност, в размер на 4,7 млн. евро.

Тази стъпка практически всички експерти свързаха с политиката на проамерикански настроения премиер Бойко Борисов, посочва "Експерт". От думите на Барков става ясно, че компанията "Транснефт" смята себе си за изхвърлена.

Oще по темата

Според вицепрезидента на компанията има петнайсетина варианта за проект, който да заобикаля Босфора и Дарданелите, като най-отработеният е Баку – Джейхан. За "Транснерфт" обаче той не е рентабилен.

Небезинтересна според Барков е идеята на турската страна тръбата да преминава през европейската част на Турция към Гърция. Подобен монополизъм обаче като този на Турция при положение, че всички маршрути на руския петрол от Черноморието ще са под неин контрол, се възприема като минус от всички, казва Барков.

"Това е още една причина, поради която смятаме проекта Бургас – Александруполис не за провален, а за замразен. В края на краищата Бойковците идват и си отиват, а българите с тяхното отношение към Русия остават", заключава Барков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

217

Дядо Иван

преди 12 години

Нека всеки , чийто език е подут от американското гъзолизане да напише в Гугъл : ПЛАНЪТ РАН-ЪТ и после да си извадят главите от дебелия *** *** на Чичо Том - Американския унищожител !Русия ни освободи от турско робство,а САЩ искат да ни поробят отново - да си построят военните бази, да преровят златната българска земя за шисти , да ни набутат техните фирми, компании и банки , дори и нашите внуци да работят и да плащат лихви на Билдербергите , накрая да се изсерат и да унищожат докрай !

216

Чича Ви

преди 12 години

Да си припомняме ли знаменитите стихове на Дядо Славейков, че кат Русия няма втора, тя е нашата опора, тя е нашта висота. Или Вазовите изповеди: Русия, колко ни плени туй име свято, родно, мило! То в мрака бива нам светило, надежда в нашите злини! И двамата класици на българската поезия са били свидетели на нашето Освобождение в 1878 година, на освободителния поход на руската армия на Балканите. Но и следващото поколение наши писатели остава вярно на дълбоката признателност към освободителите.

215

USA

преди 12 години

Вън всичката руска *** от България и прекратяване на всякакви взаимоотношения с Русия! Най-гнусното племе на света е руското. Да живее вечната българо-американска дружба и напред към демокрация

fallback