Снимка: БТА

Приходите от чужди туристи през януари бележи спад. По първоначални данни те са по-малко с около 15% спрямо януари 2011 г., казаха за Investor.bg представители на туристическия бранш.

Причината за този спад е не само по-малкия брой чуждестранни туристи, а и по-малкото средства, които харчат напоследък у нас.

Запазва се тенденцията за най-голям брой на туристите от Русия и Англия, както и в минали години. Притокът на гости от съседните на България страни обаче е доста намалял напоследък, коментираха от бранша.

Според някои хотелиери при благоприятно за ски време е възможно до април в голяма степен да бъде наваксано сегашното изоставане в приходите от зимния туристически сезон.

Надежди за привличане на платежоспособни туристи се възлагат на предстоящия скоро в Банско кръг от Световната купа по ски, както и на вече откритата Европейска купа по ски в Пампорово.

Заради изключително ниските температури през последните седмици броят на туристите намаля. През този януари туристите, посетили зимните ни курорти, са по-малко спрямо същия месец на миналата година, отчетоха от Българска туристическа камара.

От камарата казаха, че за да привлекат туристи, включително и български, част от хотелите правят намаления на пакетните почивки. И в момента има тризвездни хотели в Боровец и Банско, предлагащи пълен пансион за 18-22 лв. на ден на човек.

В същото време други хотели продължават да поддържат твърде високи цени, казаха от бранша.

Още новини от България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase