Nokia все още продава най-много телефони в света. Снимка: Reuters

Финландският производител на мобилни телефони Nokia продължава да води списъка на световните продажби на мобилни телефони. Nokia е продала през четвъртото тримесечие на 2011 г. общо 113,5 млн. мобилни телефони, както е видно от данни, оповестени в понеделник от International Data Corporation (IDC). Пазарният дял на компанията възлиза на 27%.

Корейският концерн Samsung е на второ място с 22,8% пазарен дял и 97,6 млн. мобилни телефона, следван от калифорнийската компания Apple с пазарен дял от 8,7 на сто и 37 млн. продадени устройства.

Като цяло през четвъртото тримесечие на 2011 г. са били продадени 427,4 млн. мобилни телефони в световен мащаб, което представлява ръст от 6,1% спрямо същия период миналата година.

По отношение на смартфоните лидер е Apple. През последното тримесечие на годината пазарът на смартфони отчита ръст от 54,7% на годишна база с продадени 157,8 млн. устройства (спрямо 102 млн. устройства година по-рано). Нарастването е доста по-високо от прогнозите на IDC, които бяха в размер на 40%, но и по-високи от ръста през третото тримесечие от 49,2%.

На годишна база обемът на продадените смартфони достига 491,4 млн. броя през 2011 г., което е нарастване от 61,3% от 304,7 млн. броя през 2010 г. Това е по-висок ръст от прогнозното от IDC нарастване от 54,7% за годината, но все пак под ръста за 2010 г. от 75,7%.

Смартфоните продължават да бъдат едни от най-горещите продукти от потребителската електроника, като сегментът бе подкрепен и от пускането на ключови устройства. „Към края на тримесечието един от всеки три мобилни телефони, продадени в света, е смартфон", каза Рамон Лами, старши научен анализатор в IDC. „С пускането на своя iPhone 4S Apple изигра ключова роля в растежа на смартфони“.

Разнообразието от предложения става по-нюансирано, понеже производителите на смартфони се опитват да разширяват клиентската си база в развиващите се пазари.

„Така наречените устройства „герои“, като Galaxy Nexus на Samsung и iPhone 4S на Apple, събраха по-голямата част от вниманието" каза Кевин Рестиво, старши анализатор в програмата Worldwide Mobile Phone Tracker на IDC. „Но все по-големият брой на апарати под 250 долара на базата на операционната система Android дадоха възможност на хардуерните партньори на Google да разрастват обема на пазара".

Още новини за технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase