Снимка: архив, Reuters
fallback

Ядреното оръжие е онази червена линия, която Иран не трябва да престъпва. Това заяви в интервю за Си Би Ес министърът на отбраната на САЩ Лион Панета, предаде Франс прес.

Шефът на Пентагона съобщи, че според разузнавателните служби на САЩ сред иранското ръководство има разногласия дали страната да се сдобие с ядрено оръжие и че макар да продължават ядрената си програма, иранците на този етап не са взели окончателно решение по въпроса.

"САЩ и президентът Обама обаче бяха много ясни - ние не желаем Иран да произведе ядрено оръжие. Това е за нас, а също за Израел, с който имаме общи цели, червена линия, която Иран не трябва да прекрачва", каза Панета.

Запитан за евентуална военна интервенция, министърът не спомена изрично за удари, но предупреди, че всички опции са на масата, добавяйки: "Ако трябва да се направи, ще бъде направено."

В речта си за състоянието на съюза във вторник президентът Барак Обама подчерта, че САЩ са твърдо решени да попречат на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, но че все още е възможно мирно решение, напомня АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

до 53

преди 12 години

Религията е юдаизъм, душка. Етносът е евреи. Хазарите са поюдейчени.

64

ххх

преди 12 години

Не става дума за използване (сигурен съм, че и Иран нямат намерение да я използуват) а за имане, атомната бомба е оръжие на възпирането, само благодарение на нея Европа изкара почти 50г без война (45-91) въпреки небивалия антагонизъм, а света - без голяма война, но който нямаше голям брат с ядрено оръжие и се опитваше да води независима политика рано или късно с повече или по-малко кръв позна прелестите на насилственото освобождение и демократизиране. Атомната бомба е атрибут на суверинитета

63

Анонимен

преди 12 години

Атомна бомба може да се използва за доброто на човечеството, само при заплаха от космоса, или поради някаква такава фантастична причина. Трябва да съществува ядренно оръжие. Причината поради която Иран я искат, няма нищо общо с доброто на човечеството. трябва да се ограничат страните имащи такова оръжие и особено такива с еднолично, или тоталитарно управлеие, тъй като управляващият може да е луд и да стане голяма беля за нищо. А тези които си го имат вече...там работата е пред свършен факт.

fallback