Снимка: Reuters
fallback

Русия не изключва да участва във военен конфликт, какъвто може да избухне в резултат на евентуално нападение на Израел и САЩ срещу Иран, който отказва да прекрати работата по ядрената си програма.

Вестник „Независимая газета“ пише, че руският Генщаб разработва план за мащабни учения предвид подобна вероятна атака. За разлика от предишните години маневрите под общото название „Кавказ“ ще бъдат стратегически, а не оперативно-тактически. По информация на изданието тези учения ще бъдат главното събитие за руската армия тази година.

По данни на „Независимая газета“ ученията „Кавказ 2012“ ще бъдат по-мащабни отпреди и техните условия ще бъдат максимално близки до военно-политическите реалности в света днес. Руските военни ще изхождат както от възможността за война срещу Иран, така и от вероятните конфликти в района на Каспийско море и Южен Кавказ.

Според ръководителя на Центъра за военно прогнозиране полковник Анатолий Циганок подготвителните мероприятия за учението са започнали по-рано във връзка с изострянето на ситуацията в Персийския залив. На военните им предстои да отработят възможните действия, в случай че във войната с Иран бъдат въвлечени постсъветските страни от Южен Кавказ.

Друг руски експерт, президентът на Академията за геополитически проблеми генерал- полковник Леонид Ивашов, също е убеден, че въпреки плановия характер на ученията те най-вероятно ще бъдат коригирани предвид военно-политическата обстановка в Кавказкия регион.

Междувременно ситуацията около Иран става все по-напрегната. Вашингтон и Лондон прехвърлят бойни кораби в Персийския залив. Западът открива петролен фронт срещу Иран, а спецслужбите подновиха лова на ирански ядрени специалисти /миналата седмица беше убит сътрудник на центъра за обогатяване на уран в Натанц/.

В същото време надеждите за мирно урегулиране на проблема изглежда засега не са изгубени. Вчера беше съобщено, че САЩ и Израел са отложили планирани големи учения, за да не нагнетяват напрежение в региона.

За намеренията на САЩ и Израел да проведат тази година най-големите съвместни учения беше съобщено през ноември от помощника на американския държавен секретар Андрю Шапиро, припомня NEWSru. Беше заявено, че в ученията ще участват над 5 000 американски и израелски войници, които ще отработват тактиката в сферата на противоракетната отбрана. От своя страна израелските военни заявиха, че ученията са насочени към отработване на взаимодействието при отразяване на ракетен обстрел на израелската територия от страна на Иран и други неприятелски на Израел държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

309

PARMEON

преди 12 години

Dragi moji bolgari,as vas mnogo obi4am.As karesivam bolgaria icelot bolgaskahora.As vam kazivam sto procentno golema 3 svetovni rat=vojno pociva uiran.Amerika ima da bobardira sa atomska bomba.iran,pakistan i india.sto posto.To ce da bude start za vojna na svet..rusia..kina..*Milostivi Dragi Bog da nampomogne na nas i nasa deca*

308

вярно е

преди 12 години

точно така. русия се готви за война като се чеше между чатала и чака да загърми и удвои износа на петрол. това е нейната подготовка, тупка топката на едно място и люпи семки, докато удари джакпота...

307

Анонимен

преди 12 години

Абе те и Саддам и Кадафи и мноо други беха много ербап. Докато не ги запукаха... :)

fallback