Снимка: Reuters
fallback

Най-високият мост в света беше открит от президента на Мексико Фелипе Калдерон.

Мостът Балуарте, който се намира на височина от 403 метра, съединява двете страни на дълбок каньон в планината Сиера Мадре Оксидентал в северната част на страната, пише Би Би Си.

Мостът е толкова висок, че под него може да се помести Айфеловата кула.

Представители на Книгата на рекордите на Гинес, които присъстваха на церемонията, връчиха на президента Калдерон диплом за новия световен рекорд.

Откриването на съоръжението е част от тържествата в страната по случай 200-годишнината на независимостта на Мексико от Испания.

Висящият мост съединява щатите Синалоа и Дуранго. Той позволява да се съкрати с 6 часа пътят между градовете Масатлан на тихоокеанското крайбрежие и столицата на щата Дуранго в централната част на страната.

След време мостът ще е част от магистрала, която ще съедини тихоокеанското и атлантическото крайбрежие на Мексико. Освен Балуарте на нея ще са разположени още 8 моста с височина над 300 метра. Ще има и над 60 тунела.

Засега по него могат да преминават само пешеходци, за транспортни средства ще бъде открит по-късно тази година.

Мексиканските власти очакват съоръжението да допринесе за развитието на туризма и търговията в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

преди 12 години

Кой ряза лентата, ББ в Мексико ли е???

26

ИТ

преди 12 години

Все едно - вантов,въжен,висящ - това е много сложно изпълнение. Надявам се да покажат и някой филм,как е бил построен. Моста е уникално красив и ефирен.

25

!

преди 12 години

Бил съм много пъти в Мексико - и на Източното и на Западното Крайбрежие. Доста як климат, ама мексиканците са едни *** и наркодилъри.

fallback