Тази вечер със сигурност ще бъде изпълнена с много футболни емоции. От 17,45 часа е поредното издание на "Вечното дерби" ЦСКА - Левски.

Двата отбора ще се срещнат за 127-ми път в "А" група, а балансът  до този момент е 50 победи за "сините", 41 - за "червените" и 36 ремита.

През миналия сезон двата отбора си размениха по една победа. През месец август, на старта на новото първенство, Левски удари ЦСКА с 1:0 с гол на Гара Дембеле. В началото на годината пък "червените" унижиха с 3:1 "сините" на Герена.

Статистиката сочи, че от сегашния състав на Левски, най-много изиграни шампионатни срещи в дербито има капитанът Христо Йовов – 14. Що се касае до ЦСКА, този показател е в полза на Тодор Янчев, който има 19 мача срещу Левски в А група.

Днес ще бъде изиграно 99-ото дерби на Националния стадион "Васил Левски". На него са се играли почти всички исторически сблъсъци между двата тима. Първият е през 1953 г., когато ЦСКА разпилява Левски с 5:0.

През 1989 г. червените дублират постижението си със същия разгромен резултат, а четири от попаденията вкарва Христо Стоичков. Камата и до ден днешен е единственият играч на армейците, вкарал хеттрик на сините.

Историческите победи за Левски на националния стадион обаче са доста повече. На "Васил Левски" сините имат победи със 7:2 през 1968 г. и 7:1 през 1994 г. При първия разгром Георги Аспарухов се отличава с хеттрик и две асистенции. При разгрома през 90-те пък Наско Сираков опъва мрежата на червените 4 пъти и подава за още 2 от головете.

През 1962 г. сините бият с 6:3, а четири гола вкарва таранът Димитър Йорданов. От 1999 г. до 2004 г. дербитата между двата тима се местят на клубните им стадиони. От 2004 г. насам на "Васил Левски" са изиграни общо 12 срещи, в които превъзходството е на страната на сините.

Левски бие в 5 от срещите, 4 завършат наравно, а при 3 от сблъсъците като победител си тръгва ЦСКА. Любопитно е да се види за последните 10 шампионата в зависимост от позициите на двата отбора кой е бил победител в предстоящия двубой.

Анализът на статистическите данни показва, че това единият отбор да е по-напред във временното класиране не е задължително условие за крайния успех. В тези 22 играни досега мача (говорим за последните 10 шампионата) ЦСКА е бил 15 пъти по-напред във временното класиране от Левски, но балансът му в играните при този случай мачове е негативен.

Армейците имат 3 победи, 7 равенства и 5 загуби при отрицателна голова разлика 14:15. Същият факт се потвърждава и в останалите 6 случая, когато пък Левски е бил по-напред във временното класиране преди дербито. В тези мачове сините имат 2 победи, 1 равенство и 3 загуби при голова разлика 6:7.

Да си пожелаем едно качествено дерби, с много голове и радост по трибуните.

Още новини преди голямото дерби четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase