Снимка: Reuters
fallback

След като Fitch и Standard&Poor's понижиха кредитния рейтинг на Испания, към подобно действие пристъпи и Moody's.

Рейтинговата агенция понижи дългосрочния рейтинг на страната от Аа2 до А1 с негативна перспектива. От агенцията припомнят, че рейтингът на Испания беше поставен под наблюдение в края на юли.

От Moody's посочват, че Испания остава уязвима заради сътресенията на пазарите. Освен това, откакто рейтингът на страната беше поставен под наблюдение, правителството не е предприело никакви адекватни действия за справяне с дълговата криза, допълват от агенцията.

Според Moody's всяко действие срещу кризата, което властта в Мадрид предприеме, ще изисква време, за да се види ефекта от него.

Агенцията допълва, че перспективите за икономически растеж пред Испания са твърде скромни. Отбелязва се още, че банковият и частният сектор в страната са силно задлъжнели и зависими от външно финансиране, което става все по-трудно.

Според прогнозите на агенцията растежът на брутния вътрешен продукт на страната през 2012 г. ще бъде едва 1%. За сравнение, предишната прогноза беше за икономически растеж от 1,8%.

Очакваният слаб икономически растеж ще затрудни правителството на Испания да постигне поставените фискални цели, допълват от  Moody's. Рейтинговата агенция има и някои опасения относно достъпа до финансиране на регионалните правителства, както и способността им да редуцират дълговете си.

Още икономически новини от Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

hm

преди 12 години

следва Италия , после Франция.

1

Кукер

преди 12 години

Миналата седмица ви казах, тази седмица се потвърждава.

fallback