Колаж: Dnes.bg
fallback

Кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев продължава да води сред предпочитанията на избирателите в президентската надпревара, сочи проучване на Галъп.

Бившият строителен министър получава 29% от гласовете на избирателите, а след него се нарежда кандидатът на БСП Ивайло Калфин с 21%. Трета към момента е Меглена Кунева с 11%.

“Регистрираме мобилизация на привържениците и на Плевнелиев, и на Калфин, като при кандидата на БСП тя е най-силно изразена: ръст от 5% в сравнение със септември”, сочат данните от редовното национално представително проучване на “ББСС Галъп интернешънъл”, проведено сред 1006 пълнолетни граждани на страната между 29 септември – 8 октомври 2011 г.

Според социолозите при евентуален балотаж между Плевнелиев и Калфин, за кандидата на ГЕРБ ще гласуват 39% от избирателите срещу 24% за кандидата на БСП. 31% не биха гласували, а 6% се колебаят. 

Ако на втория тур са Плевнелиев и Кунева, съотношението е 36% за Плевнелиев срещу 25% за Кунева.

“Меглена Кунева продължава да бъде по-трудният противник за Плевнелиев при евентуален балотаж, но шансовете й да се класира за него зависят критично от възможностите й да мобилизира симпатизантите си в оставащата седмица”, отчитат от социологическата агенция.

За отбелязване е високият личен рейтинг на Стефан Данаилов – с 44% доверие през октомври той се нарежда на второ място след Кристалина Георгиева в „класацията” по доверие.

Oще по темата

Следват Георги Първанов и Росен Плевнелиев с по 43%, Бойко Борисов – с 42%. Доверието към Меглена Кунева е 34%.

Има лек ръст в подкрепата за основните политически партии по намерения за гласуване за парламент.

Към момента ГЕРБ може да разчита на 32% от гласовете на пълнолетните граждани, БСП – на 20%, а ДПС – на 8%.

31% от анкетираните заявяват, че няма да гласуват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

760

Lidiya

преди 12 години

Za Volen Siderov !!!

759

Ив

преди 12 години

Росен Плевнелиев ще бъде новият ни президент! Той заслужава да спечели и е много по добър от другите злобни КАЛфин и Кунева...

758

кикс

преди 12 години

Рооосен - президент, Рооосен - президент, Рооосен - президент!!!

fallback