Барак Обама, президент на САЩ. Снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама ще предложи увеличаване на приходите от данъци с 1,5 трилиона долара като част от дългосрочния си план за съкращаване на бюджетния дефицит, твърдят високопоставени представители от неговата администрация цитирани от Асошиейтед прес (АП).

Обама ще обяви днес предложение, което ще включва отменяне на облекченията за богатите данъкоплатци от времето на Буш, съкращения от около 250 млрд. в разходите за здравеопазване и орязване на 330 млрд. долара от други социални програми.

Освен това планът предвижда да се спестят около 1 трлн. долара от изтеглянето на американските части от Ирак и Афганистан.

Още по темата

Планът не предвижда промени в социалното осигуряване.

Предложението обаче ще се натъкне на съпротивата на републиканците в Конгреса на САЩ, а анализаторите оценяват шансовете да бъде гласувано в тази вариант като минимални и дори никакви.

Основните елементи в предложението са:

1. Нови приходи от 1,5 трлн. долара, като от тях 800 млрд. долара ще дойдат през следващите 10 години от отмяната на данъчните облекчения за семейства с годишни приходи над 250 000 долара.
Ще бъдат наложени ограничения върху облекченията за богатите данъкоплатци и за определени корпоративни облекчения, както и за дотациите на петролните и газовите компании.

2. Съкращаване на 580 млрд. долара от други социални програми, включително 248 млрд. долара от здравеопазването и 72 млрд. долара в здравното подпомагане и останалите програми от областта.

3. 430 млрд. долара ще бъдат спестени от по-ниските лихви, плащани по националния дълг.

С гласуваното вече от Конгреса орязване на разходите с 1 трлн. долара и като се вземат предвид 1 трлн. долара, които ще бъдат спестени с изтеглянето на войските от Ирак и Афганистан, общото намаление на бюджетния дефицит ще бъде около 4 трлн. долара за 10 години, заявиха високопоставени представители на администрацията на президента.

Очаква се и предложение за минимална данъчна ставка за онези, които печелят над 1 млн. долара годишно.

Още икономически новини от САЩ четете в Investor.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase