Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

24 насилствено държани мъже бяха открити вчера при полицейска операция в ромския лагер Грийейкър в графство Бедфордшир северозападно от Лондон.

Според полицията робите, сред които е имало англичани, поляци и румънци, са били държани при чудовищни условия.

Следователите смятат, че някои от тези хора може би са били държани там 15 години.

Освободените пленници първо са били откарани в медицински център, а след това са били предадени на местните власти.

Четирима мъже и една жена са арестувани по подозрение в робовладение.

При обиска в ромския лагер са открити оръжие, наркотици и пари, посочва Би Би Си.

В операцията са участвали общо над 200 полицаи, част от които въоръжени. Били са включени и хеликоптери, полицейски кучета и оперативни работници от Британския център за борба с трафика на хора.

„Откритите от нас мъже са в много тежко състояние, те са били държани в чудовищни антисанитарни условия. Смятаме, че някои от тях са се оказали тук едва преди седмици, но други са живели и работили като роби 15 години“, каза полицейският инспектор Шон О'Нил.

Според полицията тези хора са били „наемани“ на места, където се е раздавала безплатна храна или на опашки за социални помощи и мнозина от тях страдат от алкохолизъм.

„Когато са ги наели, са им обещали храна, жилище и заплата от 80 британски лири /127 долара/ на ден. Когато обаче се оказвали тук, са им обръсвали главите, пращали са ги във фургони за транспортиране на коне, в кучешки колиби и са ги принуждавали да работят безплатно, хранели са ги много оскъдно“.

„Към някои отношението е било по-добро, но все едно им е било забранено да напускат лагера, в противен случай са били наказвани жестоко или пребивани. Някои обаче са успели да избягат и те са разказали за случващото се там. Проверихме нашите данни от 2008 г. и се оказа, че такива изявления са дали 28 души“, казаха полицаите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

Зиези до 104

преди 12 години

Ти изглежда си параноик! Комунистите живеят не повече от капиталистите. Къде ги виждаш още? Обърни се! Зад теб са! Станахте вече не комични , а трагични с тези комунисти! Чувал ли си вица за снахата и свекървата, които вървели пеш от Сливен за Речица? Както вървели видяли едно магаре. То било умряло, но оная му работа стърчала. -Каква комедия! - рекла снахата. -Н е! Това е трагедия! - рекла свекървата. - Комедията е у нас! ... Познай как свърщва!

106

Анонимен

преди 12 години

Да се подчертае, че робовладелците не са българи, а АНГЛИЧАНИ!

105

Анонимен

преди 12 години

Английските *** в лагери ли ги държат? Не знаех.

fallback