Двама души са загинали и 37 души са ранени при разпръскването на демонстрация в Тбилиси през нощта срещу четвъртък.

По-рано беше съобщено, че е задържан синът на един от лидерите на опозицията Нино Бурджанадзе, но скоро след това той е бил освободен.

Междувременно остава неизвестно къде се намират съпругът на Бурджанадзе и един от лидерите на опозицията – Ираклий Батиашвили. Грузинското МВР съобщи, че те не са сред задържаните, предаде Интерфакс.

Грузинската полиция разпръсна демонстрантите, събрали се в Тбилиси на площада пред парламента, за да попречат на провеждането на парад в чест на деня на независимостта, който трябва да се състои в четвъртък.

Кореспондентът на ВВС от Грузия съобщи, че полицията е използвала водни оръдия и сълзотворен газ, стреляла е с гумени куршуми срещу протестиращите.

Разпръскването на митинга е започнало малко след полунощ и е продължило около половин час под проливен дъжд. Според различните оценки протестиращите са били от няколкостотин до 2000 души.

Кметството на Тбилиси на няколко пъти е предупредило лидерите на радикалната опозиция, че разрешението за провеждане на митинга изтича в полунощ срещу 26 май.

Било е предложено акцията да бъде преместена на друго място, но опозиционерите са отказали.

Те не криели, че възнамеряват да останат в центъра на грузинската столица, за да попречат на провеждането на военния парад в Деня на независимостта на Грузия, 26 май, който трябва да бъде приет от президента Михаил Саакашвили.

Кореспондентът на Би Би Си в Тбилиси съобщи, че с приближаването на полунощ демонстрантите са започнали да се готвят за разпръскването на акцията. Мнозина са държали в ръце прътове, други са събирали камъни в очакване на спецчастите.

След като  изтече разрешеното време за протеста, служителите на полицията освободиха територията пред парламента от протестиращите, се казва в изявление на МВР на Грузия, огласено час след началото на операцията.

В четвъртък преди обед в центъра на Тбилиси се провежда военен парад в чест на Деня на независимостта. Саакашвили приема парада от трибуната, която в четвъртък беше превзета от опозиционерите, предаде агенция Новости-Грузия.

Опозицията в Тбилиси извърши опит за развитие на сценарий, написан извън Грузия – така президентът на Михаил Саакашвили коментира събитията от изминалата нощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase